03.06.2024-14:51 (Son Güncelleme:03.06.2024-15:08)

Türkiye'den Avrupa'ya HİSAR ve SİPER desteği! ESSI'ye dahil olundu!

Türkiye'nin Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne (ESSI) dahil olmasının ardından, yabancı basında "Türkiye, Avrupa'nın etkili hava ve füze savunma sistemi kurmasına yardımcı olabilir mi?" analizi dikkat çekti. Türkiye'nin milli hava savunma füze sistemleri HİSAR ve SİPER, ESSI kapsamında yakın takibe alındı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in 15 Şubat'ta Almanya'nın NATO Daimi Temsilciliği'nde, ESSI Niyet Mektubu'na imza atmasıyla Türkiye, bu stratejik girişime resmi olarak katılmış oldu. Türkiye'nin ESSI'ya dahil olması, Avrupa'nın hava savunma kapasitesine önemli katkılar sağlayabileceği yönünde değerlendirmelere yol açtı.

Türkiye'den Avrupa'ya HİSAR ve SİPER desteği

Yabancı basında yer alan analizlerde, "Türkiye'nin Almanya liderliğindeki ESSI'ya katılmasıyla, Ankara uzun vadede gelişen HİSAR ve SİPER platformlarını Avrupa'nın hava ve füze savunmasını geliştirmek için kullanabilir" ifadeleri dikkat çekti. ESSI Projesi'nin Türkiye'nin milli savunma sanayii ürünleri için fırsatlar yaratabileceği vurgulandı.

HİSAR ve SİPER'in gelişmiş yeteneklere sahip olduğu ve sürekli geliştirildiği belirtilirken, bu sistemlerin NATO'nun birlikte çalışabilirlik ilkesine göre tasarlanıp üretildiği için ESSI'ye entegre edilmesinin teknik olarak mümkün olduğu ifade edildi. İki milli füze sistemimizin ilk etapta Türk hava sahasını ve savaş gemilerini düşman uçakları ve insansız hava araçlarına karşı savunmak amacıyla konuşlandırılacağı açıklandı.


Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'nin amacı

Almanya'nın öncülüğünde 2022'de oluşturulan ve Türkiye ile Yunanistan'ın katılımıyla üye sayısı 21'e ulaşan ESSI, Avrupa'da anti-balistik füze yetkinliğine sahip ortak bir hava savunma sistemi inşa etmeyi hedefliyor. ESSI kapsamında hava ve füze savunması için kurulan ortaklık sayesinde, Türkiye ve Avrupa'nın minimum çabayla birden fazla stratejik hedefe ulaşma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

ESSI, Türkiye'nin milli olarak ürettiği ve sahip olduğu savunma sanayii ürünleri için yeni fırsatlar sunarken, Türkiye'nin savunma teknolojilerindeki ilerlemesini ve uluslararası alandaki stratejik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

cerenpeksen@haber365.com