Türkiye'den 12 Ülkeye "Lale" İhracatı
Konya'da bir şirketin 170 bin metrekare alanda yetiştirdiği 25 milyon lale, kazakistan, türkmenistan, iran ve azerbaycan başta olmak üzere 12 ülkeye satışı yapılıyor.
Konya'da bir şirketin 170 bin metrekare alanda yetiştirdiği 25 milyon lale, kazakistan, türkmenistan, iran ve azerbaycan başta olmak üzere 12 ülkeye satışı yapılıyor. asırlar önce orta asya'dan anadolu'ya getirilen lalenin bu topraklardaki hikayesi sürüyor. avrupalıların osmanlı devleti vasıtasıyla tanıştıkları ve "tülbent" kelimesinden esinlenerek "tulipa" adını verdikleri lale, tekrar anadolu topraklarından avrupa'ya yolculuğuna devam ediyor.
İklimi, toprak yapısı, güneş ve su benzeri doğal kaynaklarının yanında üretim için gereken kış koşullarının da uygun olması konya'yı, tahıl mahsullerinin yanında süs bitkisi üretimi açısından da alımlı kılıyor. şehir merkezine 50 kilometre mesafedeki karatay ilçesi ismail mahallesi'nde asya lale firmasına ait, 40 tür lalenin yetiştirildiği tarla, her sene ülkenin her yanına lale yollayan bir üretim merkezi konumunda yer alıyor. bunun yanında şirketin ürettiği laleler, 12 ülkeye satılıyor.
"üretimin yüzde 80'i iç piyasaya gönderiliyor"
Asya lale üretim çiftliği sorumlusu ve ziraat mühendisi ramazan kılıç, aa muhabirine açıklamasında, 25 senedir lale üretimi yaptıklarını dile getirdi.
Lalelerin % 80'ini başta belediyeler olmak üzere yurt içindeki alıcılara yolladıklarını ifade eden kılıç, şu açıklamada bulundu: "üretimimizin geriye kalan yüzde 20'lik kısmını da 12 ülkeye ihraç ediyoruz. daha çok doğu ülkelerine gönderiyoruz. türkmenistan, ırak, azerbaycan, kazakistan ve iran gibi ülkeler yoğunlukla satış yaptığımız yerler. bunun yanında avrupa'da bulgaristan ve romanya gibi bazı ülkelere de lale satışı yapıyoruz."
Kılıç, ülke ekonomisine fayda sağladıklarını ifade ederek, "her yıl milyonlarca laleyi dünyanın çeşitli yerlerine gönderiyoruz. inşallah hedefimiz daha fazla ülkeye ihracat yapmak. bunun için de elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz." şeklinde konuştu. diğer taraftan lale tarlasını her sene binlerce turistin ziyaret ettiğini de belirten kılıç, bu sene coronavirüs salgını sebebiyle misafir kabul etmediklerini ifadelerine ekledi.