10.10.2024-11:35 (Son Güncelleme:10.10.2024-11:35)

Türkiye'de Taşkın Yönetim Planları Tamamlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin 25 havzasında taşkın risk yönetim planlarını 2023 yılı içinde bitirecek.

Türkiye'nin Taşkın Yönetim Planları Hızla Devam Ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Meriç-Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı ile birlikte 2023 yılısonunda Türkiye genelindeki 25 havza için taşkın risk yönetim planlarının tamamlanacağını duyurdu.

Taşkın ve Kent Sellerinin Farkı

Sever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşkın ve kent selleri kavramlarının sıkça karıştırıldığını belirterek, taşkını çevresine zarar veren bir olay olarak tanımladı. Kent sellerinin ise genellikle yetersiz yağmur suyu drenaj sistemlerinden kaynaklandığını söyledi.

Özel Risklere Özel Çözümler

Her havzanın kendine özgü riskleri olduğuna dikkat çeken Sever, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz havzalarında taşkın riskinin daha yüksek olduğunu, İç Anadolu bölgelerinde ise kuraklık riskinin öne çıktığını vurguladı. "Meriç-Ergene Havzası'nın taşkın risk yönetim planı ile birlikte, Türkiye'deki 25 havzada taşkın risk yönetim planlarını tamamlamış olacağız," dedi.

İmar ve Çevre Düzeni Planları

Sever, Taşkın Risk Yönetim Planı'nın imar ve çevre düzeni planlarında yer almasının önemine değinerek, bu planların uygulanmadığı yerlerde taşkın riskinin arttığını ifade etti. "Dere yataklarına yerleşim açmamak, en etkili çözüm yollarından biridir," dedi.

Erken Uyarı Sistemi ile Müdahale

Meriç-Ergene Havzası'na kurulan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi ile 94 noktada taşkın tahmini yapılabilecek. Sever, "Bu sistem sayesinde, taşkınlardan 72 saat öncesinde AFAD'a bilgi verilecektir," diye belirtti.

Kuraklık ve Taşkın Yönetimi

Sever, dünyada bazı ülkelerin taşkın ve kuraklık yönetimlerini entegre bir biçimde yaptıklarını dikkate alarak, taşkın suyu kontrol altında tutarak kurak sezonda kullanılabileceğini belirtti. Böylece taşkınlar, hem bir risk hem de potansiyel bir kaynak olarak yönetilebilir hale geliyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr