Türkiye'de seçilme yaşı kaçtır? Cumhurbaşkanı, milletvekili, muhtar, belediye başkanı seçilme yaşı
Bugün merak edilenler arasında Türkiye'de seçilme yaşının kaç olduğu yer aldı. Cumhurbaşkanı, milletvekili, muhtar, belediye başkanı seçimlerine aday olabilmek ve seçilebilmek için kaç yaşında olunması gerektiği araştırılan konular arasında bulunuyor. Peki Türkiye'de seçilme yaşı kaçtır? İşte detaylar...
Bir ya da birden fazla aday arasından belirli bir kişinin veya bir kaçının kanun çerçevesinde seçme işine seçim denilmektedir. Türkiye'de Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçmek için genel seçim, muhtar, belediye başkanı, il meclis üyesi gibi kişileri seçmek içinse yerel seçim yapılmaktadır.
Yerel seçimler 4 yılda bir yapılırken genel seçimlerse 5 yılda bir olması kaydıyla yapılmaktadır. Gerçekleşen bu seçimlere ise belirli şartları karşılayan herkes aday olabilmektedir. Bu şartlardan biri de yaş şartıdır. Yani adaylığını koymak isteyen bir kişi belirtilen yaşı doldurmamışsa aday olamamaktadır.
Türkiye’de seçilme yaşı kaçtır?
İstanbul Konferansı'nda 23 Aralık 1876 tarihinde I. Meşrutiyetin ilan edilmesini sağlayan, Osmanlı Devleti’nin Avrupa tarzında yaptığı ilk anayasa niteliği taşıyan kararlara Kanuni Esasi hazırlanmıştır. Bu tarihte Kanuni Esasi'de seçilme yaşı 30 olarak belirlenmiştir. 13 Ekim 2006'ya kadar da Kanuni Esasi'de belirtilen yaş sınırı devam etmiştir. Fakat aynı yıl içerisinde yapılan değişikliklerle yaş sınırı 25 olmuştur. Yani bir kişinin aday olabilmesi için 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
Seçilme yaşı, yerel yönetimlerdeyse yani belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve daha fazlasında 1993'te 25 olarak belirlenmiştir.
Merak edilenlerden biri de Cumhurbaşkanı seçilme yaşıdır. Cumhurbaşkanlığına aday olmak içinse kişinin 40 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
Milletvekili adayı olmak isteyenler için yaş sınırı 25 iken 2016'da bazı değişikliklerle bu yaş sınırı 18'e düşürülmüştür. Fakat yapılan bu değişikler tartışmalara konu olurken birçok kişide 18 yaşında olan bir bireyin ülke adına önemli kararları alması riskli olacağını savunmuştur.