Türkiye'de En Çok Oynanan 10 Mobil Oyun
Türkiye'de En Çok Oynanan 10 Mobil Oyun
Türkiye'de mobil oyun oynayan kitle son yıllarda önemli ölçekte artış gösterdi. Özellikle büyük kentlerde işe giderken uzun yol yapan kişiler ve koronavirüs döneminde can sıkıntısı yaşayarak yeni deneyimler arayan kullanıcılar mobil oyunlara yöneliyor.
Özellikle Z jenerasyonu olarak adlandırılan genç nesil artık masaüstü ya da dizüstü bilgisayar kullanmak yerine daha çok mobil içerikler tüketiyorlar. Pew araştırma merkezinin yaptığı çalışmaya göre gençlerin büyük bir kısmı telefonları zaman geçirmenin veya başka insanlarla iletişime geçmenin en iyi yolu olarak görüyorlar. Başka bir araştırmaya göre Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynuyor. Türkiye’de mobil oyun oynayan yetişkinlerin yüzde 81.7’si kadın, yüzde 76.5‘i ise erkek. Rapora göre en çok tercih edilen tür, yüzde 49.2 ile aksiyon-macera onu 46.2 ile bulmaca ve yüzde 45.7 ile yarış oyunları takip ediyor.
Mobil dünyanın bu kadar çok hayatımıza girdiği noktada içerik üreticiler artık kendi klasmanlarının dışında mücadele etmeye başladılar. Örneğin Netflix'ten bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Netflix'in en büyük rakibi Disney Plus ya da Amazon Prime değil. Şirket, Epic Games'in oyunu Fortnite'ı kendine rakip olarak görüyor.
Aralarında sosyalleşmek isteyen, başka insanlarla keyifli zaman yaşamak isteyen genç nesil veya akşam eve dönerken metroda vakit öldürmek isteyen oyun severler en çok mobil oyun oynayan kitle olarak dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra mobil oyunlar hem ulaşılabilirlik açısından rahat olması hem de oyunların her yaştan kitleye hitap etmesinden dolayı geniş yelpazeye hitap ediyor. Genci yaşlısı, çocuğu yetişkini her kesim kendisine hitap eden oyunları mobil cihazlarına indirip, oynayabiliyor.
Bulut tabanlı oyun oyunlar geleceğin sistemi olarak adlandırılıyor. Hiçbir sistem kurmadan, internet arayıcılığıyla uzak bilgisayara bağlanan oyun severler, ellerindeki cihaz üzerinden yüksek performans isteyen son çıkan oyunları çok rahat oynayabiliyor. Özellikle düşük bütçesi bulunan kullanıcılara hitap eden bu sistem mobil cihazlardan da ulaşılabilir konumda. Örneğin, Geçtiğimiz ay Turkcell'in yerli sunucular ile desteklediği Nvidia GeForce Now ile beraber 5 sene önce aldığınız mobil cihazınızı kullanarak, yüksek performans çalıştırabilecek sistem isteyen CyberPunk 2077'yi çok rahat bir şekilde oynayabilirsiniz. Tabi bunu yapabilmeniz için hızlı bir internete ihtiyacınız bulunuyor.
Ülkemizde mobil oyunculuk bu kadar yükselmişken Türkiye'de son bir yıl içerisinde en çok oynanan mobil oyunları sizler için listeledik.
Kafa Topu 2
Türk geliştirici İbrahim Akman'ın 2015 yılında yatırımcı desteği alarak Masomo şirketini kurmasıyla başlayan serüven, dünyanın önde gelen oyun firmalarından Miniclip'in oyunu satın almasyıla devam ediyor. Kafa Topu 2 ile birlikte arkadaşlarınızla kıyasıya rekabet edebilirsiniz. Ayrıca, her gol attığınızda Ercan Taner'in oyun için özel seslendirdiği cümleleri duyabilirsiniz.
Minecraft Pocket Edition
Microsoft'un son zamanlarda yaptığı nadir iyi yatırımlardan bir tanesi. Bir zamanlar dünyanın en çok oynanan oyunu, senelerdir ilk 10'dan düşmüyor. Minecraft evreninde kendi 8 bit dünyanızı kurarak eğlenci saatler harcayabilirsiniz. Ayrıca sanatçı yeteneğinizi kullanarak yaptığınız eserleri sanal dünyaya taşıyabilirsiniz.
Subway Surfes
Microsoft'un son zamanlarda yaptığı nadir iyi yatırımlardan bir tanesi. Bir zamanlar dünyanın en çok oynanan oyunu, senelerdir ilk 10'dan düşmüyor. Minecraft evreninde kendi 8 bit dünyanızı kurarak eğlenci saatler harcayabilirsiniz. Ayrıca sanatçı yeteneğinizi kullanarak yaptığınız eserleri sanal dünyaya taşıyabilirsiniz.
Among Us
Hem mobilde hem de masaüstü platformlarda beklentiyi aşarak en çok oynanan oyunlar listesine girmeyi başaran Among Us, 2018 yılında InnerSloth tarafından geliştirildi. Oyunun 2 sene sonra bu kadar büyük bir çıkış yakalanmasında hiç şüphesiz ki pandeminin etkisi büyük. Klasik bir katil kim bulmacası olan oyunda, uzay gemisinde yer alan 10 karakterin arasında 2 katil bulunuyor. Oyunun amacı ise katilleri yakalatmak. Eğer katil olan sizseniz, oyundaki diğer oyuncuları öldürerek oyunu kazanmaya çalışıyorsunuz.
Roblox
İlk olarak 2006 yılında masaüstü platformları için yayınlanan oyun, Roblox Corporation tarafından geliştirildi. Mobil tarafın yükselecepğini erkenden fark eden şirket 2012 senesinde mobil dünyaya giriş yaptı. Mobil dünyaya girişiyle kitlesi artan Roblox, en büyük patlamayı pandemide yaşadı. Zaman zaman internet espirilerine de konu olan Roblox içerisinde çeşitli oyunlar barındıran bir oyun platformu biliniyor.
Candy Crush Saga
King tarafından önce Facebook için gelişitirilen Candy Crush, burada yakaladığı başarıyla birlikte mobil dünyasına adım attı. Günlük birkaç kez oynama haklarının bulunduğu oyunda (daha sonra para istiyor.) bir dönem çoğu kişi yeni hak gelebilmesi adına telefonun saatini ileriye alıp geleceğe gidiyordu. Oyun klasik bir eşleştirme bulmacası. Aynı renk veya tipteki öğeleri birleştirip yeni bölümlere geçiyorsunuz.
Brawl Stars
2018 yılında Supercell tarafından yayınlanan rakibe karşı taktikler üreterek saldırdığınız moba türündeki Brawl Stars, oyuncuların ilgisini epeyce çekiyor. Ön kayıt sürecinde bile 5 milyon kullanıcıya ulaşan oyun, Çin'de de yayınlanmasının ardından Asya'da en çok gelir kazanan üçüncü oyun konumunda.
PUBG Mobile
H1Z1'in bir modu olarak yayınlandığı ilk günden bu yana Pubg Mobile, oyun severlerin vazgeçilmezi konumunda yer alıyor. Hem masaüstünde hem de mobil dünyasında haftalarca liderlik koltuğunu kaptırmayan hayatta kalma oyunu, Güney Kore merkezili Krafton Inc. tarafından geliştirildi. 100 kişinin çeşitli takitklere göre uçaktan paraşütle atlayarak haritadaki belirli yerlere indiği Pubg'de, hayatta son kalan oyuncu oyunu kazanıyor.