03.10.2020-11:30 (Son Güncelleme:03.10.2020-17:57)

Türkiye’de Cinsiyetçi Ücretin Perde Arkası

Türkiye'de kadınların daha az ücret almasının ardında, özel sektör faktörü gösteriliyor. Daha derine inildiğinde ise kalkınmada kadının hak ettiği yeri almamasının ardında, kadın rol modeli eksikliği yatıyor.

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Türkiye'de kamu sektöründe kadınlar, erkeklerden yaklaşık yüzde 5 daha az ücret alabiliyor.

Bu rakam AB ortalamasından daha iyi. Özel sektöre, hatta kayıtdışılığa bakıldığında ise bu makas açılıyor.

Konuya derinlemesine bakıldığında ise kadının kalkınmada hak ettiği yerde olmayışının en somut eksikliği, kadın rol model olmaması, olarak gösteriliyor.

Avrupa'da ücretlerde cinsiyetçi yaklaşım nedeniyle, kadınlar yılda ortalama 57 gün daha az çalışıyormuş gibi ücretlendiriliyor. Bu durumdan hareketle, 4 Kasım tarihine, ‘Eşit Ödeme Günü, adı verilmiş.

Almanya’nın yüzde 21 oranında kadınlara daha az ücret verdiği Avrupa’da cinsiyetçi maaşlara baktığımızda 2019 ILO karnesine göre yüzde 16’lık bir fark görüyoruz.

Türkiye’deki cinsiyetçi maaş farkı, Avrupa ortalamasından daha iyi.

CİNSİYETÇİ ÜCRETTE, AB’NİN ÖNÜNDEYİZ!

ILO ve TÜİK’in ortaklığında gerçekleştirilen, cinsiyete dayalı ücret farkı, çalışması, Türkiye’de kadınların, yüzde 15,6 oranında daha az ücret aldığını ortaya koydu. Kayıt dışılık arttıkça da makasın kadınlar aleyhine açıldığı gözlemlenmiş.

Türkiye’de, kamu çalışanlarına bakıldığında, cinsiyetçi ücret farkının, AB ülkelerine göre daha da aşağı indiğini ve yüzde 5,1 olduğu görülüyor.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, eşitsizliğin kalkması için bu hızla, 250 yıla ihtiyaç olduğuna işaret ederek, kadınlar lehine dokunuşlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

STK’LAR VE KADIN ÖRGÜTLERİ

Türkiye’de, kadın örgütleri, Batılı örneklerinden daha agresif bir görüntü verse de, iş, kadın lehine çalışmalara geldiğinde aynı heyecan görülemiyor.

Kadın örgütleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, erkek ayrımcı dövizlere göz yumarken, siyasi partilerden kadınlar için pozitif ayrımcılık ve kota talep edebiliyor.

Bununla birlikte, kadın örgütlerinin diye gösterilen hiçbir adayın aslında, kadın örgütleri tarafından belirlenmediği, siyesi partinin mevcut kadın adayını desteklemekten öte bir icraatın olmadığı belirtiliyor.

ABD’DE ROL MODEL

ABD gibi Batılı örneklerde, kadın örgütlerinin önderliğinde girişimci kadınlar rol model olarak öne çıkarılıyor.

Söz gelimi, Vileda’yı geliştiren dul bir anne Joy Mangano, çok sayıda konuşmaya davet edilmiş, dergilerde, televizyonlarda, radyo programlarında yer almış, hatta filmi bile yapılmıştı.

TÜRKİYE’DE KADIN ROL MODEL YOK!

Bir Mardin gezisinde, bölgede turistik bir lokanta olmadığını fark eden, Ebru Cercis, sadece bölgede yemek yapmayı bilen kadınlara, sigortalı bir iş vererek bugün ABD’de şubeleri olan otantik bir yemek markası haline gelmiş.

Bu süreçte eşinden ayrılan girişimci kadın, bölge kadınının çalıştırabilmek için inanılmaz tehditlere boyun eğmiş.

Kadınlara sigortalı iş veren bir kadın, bu bölgede terörün yok seviyesine kadar gerilmesine de tek başına katkı sağlamış.

Adının açıklanmasını istemeyen bir kadın örgütü yetkilisi, Türkiye’deki bazı kadın örgütlerinin, bilinçli biçimde kadınlar aleyhine çalıştığını, bazı kadın başkanların ise kürsüde kendisinden başka başarılı bir kadın görmek istemediği için, kadın rol modele de sıcak bakılmadığını anlattı.

Anadolu’dan rol model olabilecek bir kadının, neden İstanbul’daki bir STK’nın toplantısında tanıtılmadığını ve neden bir kadın örgütünün kürsüye davet etmediği sorularına yanıt veremezsek, kalkınmada kadına hak ettiği yeri de veremeyeceğiz!

Haber365
bilgi@haber365.com.tr