Türkiye yazılım ve bilişim alanında dünyada zirveye oynuyor!
Değişim ve dönüşüm halinde olan dünyada teknoloji ve yazılımın üst seviyelerine ulaştığını belirten uzmanlar, Türk yazılım ve bilişim sektöründe geliştirilen stratejiler ve yapılan iş birlikleri küreselden aldığı payın gün geçtikçe artacağı ifade ediliyor.
Yazılım ve bilişim sektörü ile birlikte Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), Kıbrıs Girişimcilik ve Teknoloji Yatırım Derneğinin (GİTYAD) desteği ve Mobilefest Fuarı'nın ana sponsorluğunda düzenlenen KKTC Haberleşme Teknolojileri Zirvesi için bir araya gelen çok önemli bir zirve gerçekleştirildi. Etkinlik bittikten sonra, sektöre dair sektörün gelişim süreci ve nereye doğru gideceği ayrıca bilişim fuarcılığına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Yaşanılan pandemi, dijital teknolojiler kullanımında yaşanan artışla, sektörün büyümesinin hız kazandığı ifade edilirken, ihracatın 3 kat artarak yüzde 67 şeklinde önemli ölçüde artış gösterdiği bilgisi verildi. Zirvede sektörün büyümesinin önemine ilişkin vurgu yapılırken, bu noktada 25-27 Nisan'da gerçekleştirilecek Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansının oldukça önemli olduğu hatırlatıldı.
Türkiye'de bilişim sektörün büyüklüğü 25 milyar dolar
Türkiye yazılımda, teknolojik sektöründe özellikle son 10 yılda önemli bir yükselişe geçtiğini söyleyen Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Komitesi Başkanı İlhan Bağören, şunları söyledi: "Yüksek katma değerli ihracat hedefi çerçevesinde gerek mal gerekse hizmet ihracatımız açısından stratejik bir önem taşıyan sektörümüz, birçok farklı sektörü de dikey kesmekte. Özellikle pandemi sürecinde hayatın birçok alanına egemen olan dijital teknolojiler sayesinde sektörün büyümesi hız kazandı. Bu çerçevede 2023 yılı içerisinde de yazılım ve bilişim sektörümüz istikrarlı büyümesine devam etti. Küresel yazılım ve bilişim sektör büyüklüğü 5 trilyon Dolar, Türkiye'de ise sektör büyüklüğü 25 milyar dolar civarında."
Türkiye dünyadaki sektörlerden daha hızla büyüyor!
200 bini aşkın insanın bu sektörde çalıştığını ve yaklaşık 100 teknokentin var olduğunu belirten Bağören, şunları söyledi:"2024 yılı içerisinde de ortalamanın üzerinde bir büyüme sergilemesini bekliyoruz. Yapılan araştırmalara göre, 2023-2028 yılları arasında Türkiye yazılım sektörü gelirlerinin yüzde 10 civarında yıllık büyüme oranına sahip olacağı tahmin edilirken, dünyada bu oranın yüzde 5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Dolayısıyla sektörün küresel pastadan alacağı payın da giderek artacağını düşünüyoruz."
‘‘İhracatta daha fazla yönelmeliyiz’’
HTK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaman sektör için başka ve güçlü adımların atılması gerektiğini ifade ederken ihracata yönelik başka stratejilerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Müşteri ile proje yapmaktansa kendilerinin ürenleşmeye yönelmenin ve müşteri adaylarıyla birlikte birbirimizi tamamlamız gerektiğini belirten Yaman, şu açıklamaları yaptı: "TÜBİTAK ve UDHAM'ın bu konularda önemli destekleri var, özellikle "Siparişe Dayalı AR-GE" programı, bir müşterinin ihtiyacından yola çıkarak pazara hitap edecek ürün geliştirmeyi desteklemekte. Geçmişte HTK bünyesinde yapılmış Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G TÜBİTAK Projesi ve benzerlerini geliştirmek üzere SAYEM programları da var. Benzer şekilde Ticaret Bakanlığı işbirliği destekleri olan HİSER ve URGE programları ile ihracata yönelik eğitim, danışmanlık ve yurtdışı heyet katılımları mümkün."
expoHIS Genel Müdürü Kenan Onak da bilişim fuarcılığının ekonomik büyüklüğünün 2022'de 9,48 milyar dolar değerinde olduğunun bilgisini verirken, 2028 yılında bu rakamın yaklaşık iki katı 17,74 milyar dolara ulaşmasının hedeflediklerini açıkladı.