02.09.2020-10:37 (Son Güncelleme:02.09.2020-11:25)

Türkiye Savaş Gemisi İnşa Edebilen 10 Ülke Arasında

Yerli ve milli teknolojilerde büyük bir atılım yapan Türkiye denizlerdeki gücünü de son yıllarda katlayarak arttırdı ve kendi savaş gemilerini üretecek seviyeye geldi.

Doğu Akdeniz’de diğer ülkelerle yaşanan gerilim, Türkiye’nin deniz gücünün ne durumda olduğunu da merak ettirmeye başladı. Son yıllarda kara, hava ve uzay gücünü yerli ve milli teknolojiler ile arttıran Türkiye, denizlerde de önemli bir kuvvet haline geldi.

ABD’de yayın yapan Washington Post, Türk donanmasının Karadeniz, Ege ve Akdeniz yürüttüğü faaliyetlere dikkat çekerek Osmanlı Devleti’nden sonra ilk kez Türk ordusunun bu kadar etkin olarak varlık gösterdiğine dikkat çekildi.

SAVAŞ GEMİSİ İNŞA EDEBİLEN 10 ÜLKE ARASINDA

Tersane sayısını son 18 yılda 37’den 82’ye çıkaran Türkiye, ticari gemilerin yanı sıra askeri gemiler de inşa eder duruma geldi. Türkiye bir savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, proje ve inşa kontrolü ile idamesini gerçekleştiren 10 ülke arasında yer alıyor.

TÜRKİYE UÇAK GEMİSİ TASARLAYIP İMAL EDEBİLİR

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında “Türkiye’de gemi endüstrisi ve gemi mühendislerimiz bir uçak gemisi, şu an da Anadolu gemimiz veya onun daha ileri modellerini tasarlayıp imal etmeye muktedirler. Bu anlamda çalışmaların yapıldığını da söylemek lazım.” diyerek cevap verdi.

ASKERİ GEMİ SEKTÖRÜNDE 3 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında inşa edilen korvet sınıfındaki gemilerde 50’den fazla yerli firmaya iş imkânı sağlanırken, ilk milli amfibi gemisi TCG-BAYRAKTAR’ın gizli kahramanı ise KOBİ’ler oldu. Yüzde 70.6 yerlilik oranıyla yapılan amfibi gemisinde KOBİ’lerin sanayi katılım payı yüzde 48 olarak kayıtlara geçti. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre askeri gemi sektöründe, geçtiğimiz yıl 3 kıtada 9 ülkeye 139 deniz platformu ihraç edildi. Bu da 3 milyar dolarlık bir ihracat tutarı olarak hazineye aktarıldı.

TCG ANADOLU'DA SONA YAKLAŞILDI

Türkiye’nin ilk yerli çok maksatlı amfibi (LHD) olan TCG ANADOLU’nun da inşa sürecinde sona gelindi. Askeri gemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan en büyük deniz platformu olacak. ANADOLU, tam donanımlı 8 helikopteri bulundurabilecek ve 1 tabur tam donanımlı askeri istenilen bölgeye sevk edebilecek. Çok amaçlı amfibi hücum gemisi olan ANADOLU, 1 amfibi taburunun iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkartma yapabilmesini sağlayacak. Ayrıca içinde 8 deniz çıkarma aracı bulunacak. Gemi içinde bir askeri hastaneye de ev sahipliği yapacak.

DENİZALTI PROJESİ 2027’DE TAMAMLANACAK

Milli askeri gemi inşa projesinde bir diğer adım da Yeni Tip Denizaltı Projesi. Bu projeyle de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına binaen, havadan bağımsız tahrik sistemli 6 adet denizaltının milli kaynaklarla yapımına başlandı. Bu denizaltıların emsallerine göre denizaltında kalma süreleri daha uzun olacak. Serinin ilki olan Pirireis’in 2022’de tamamlanmasının ardından 6. denizaltının da 2027’de hizmete alınması öngörülüyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr