27.10.2024-15:17 (Son Güncelleme:27.10.2024-15:17)

Türkiye, Moldova'da Kentsel Arama Kurtarma Eğitimleri Düzenledi

Türkiye, Moldova'da arama kurtarma eğitimleri ile deneyimlerini paylaşıyor. TİKA ve AFAD işbirliğinde gerçekleştirilmiş olan bu eğitimler, önemli bir başarı olarak öne çıkıyor.

Türkiye Kentsel Arama Kurtarma Deneyimlerini Moldova'ya Taşıdı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Moldova'da düzenlediği eğitimlerle kentsel arama kurtarma alanındaki tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor. Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri Programı (ADAMEP) çerçevesinde gerçekleştirilen eğitimler, Moldova Acil Durumlar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde hayata geçirildi.

Eğitim Detayları

Eğitim, 21-25 Ekim tarihlerinde yapıldı. TİKA ve Türkiye’nin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli tarafından verilen derslerde, Moldovalı uzmanlara arama ve kurtarma süreçleri, olay yeri yönetimi, ekip organizasyonu ve enkaz kaldırma teknikleri gibi kritik konular hakkında hem teorik hem de pratik eğitimler sunuldu. Eğitim programı, tatbikat ile sona erdi.

Tören ve Katılımcılar

Eğitimin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen sertifika törenine, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Uygar Mustafa Sertel, TİKA Kişinev Program Koordinatörü Tarık Mete, Moldova İçişleri Bakanı Adrian Efros ve Moldova Acil Durumlar Genel Müdürü Aleksandru Oprea katıldı. Eğitim programına dahil olan 30 arama kurtarma personeline başarı sertifikaları verildi.

Büyükelçi Sertel’in Açıklamaları

Büyükelçi Sertel, törende yaptığı konuşmada Türkiye ve Moldova arasındaki işbirliğine dikkat çekerek, "İki ülke kurumları arasında bu tür tecrübe paylaşımı önemli. Gelecekte de benzer projelerde işbirliği yapmaktan memnuniyet duyarız," ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'de geçen yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlere atıfta bulunarak, Moldova’nın 55 kişilik arama kurtarma ekibine Hatay’da gösterdiği destek için teşekkür etti.

Moldova'nın İşbirliği Vurgusu

Moldova İçişleri Bakanı Efros, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yerleşkesine düzenlenen terör saldırısına ilişkin başsağlığı dileyerek, "Dost ülkeler arasında daha yakın işbirliği ve dayanışmanın gerekliliği büyük," dedi. Arama kurtarma personelinin yeteneklerinin güçlendirilmesi amacıyla Türkiye ile işbirliğine açık olduklarını belirtti.

Moldova Acil Durumlar Genel Müdürü Oprea ise, Türkiye’ye minnettar olduklarını ifade ederek, "Bu, daha derin tecrübe paylaşımı ve uzun vadeli işbirliği açısından önemli bir program," şeklinde konuştu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri Programı (ADAMEP) kapsamında Moldova'da arama kurtarma eğitimi verdi. TİKA ve Moldova Acil Durumlar Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen eğitim, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli tarafından sağlandı. Eğitim programının sona ermesi nedeniyle tören düzenlendi. Törene, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Uygar Mustafa Sertel, TİKA Kişinev Program Koordinatörü Tarık Mete, Moldova İçişleri Bakanı Adrian Efros ve Moldova Acil Durumlar Genel Müdürü Aleksandru Oprea katıldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr