Türkiye ile Mısır arasında savunma sanayii trafiği: Bölgedeki dengeler değişecek
Türkiye ile Mısır arasında son zamanlarda yumuşayan ilişkilerle beraber başta savunma sanayii olmak üzere pek çok alanda temaslar sıklık kazandı. Uzmanlar, Ankara’nın 10 yıl sonra Kahire’ye büyükelçi atamasının stratejik anlamda ciddi bir öneme sahip olduğunu düşünüyor. İşte ayrıntılar…
Savunma sanayii alanında piyasaya sürdüğü teknolojilerle dünyanın dikkatini çeken Türkiye, yıllar sonra yeniden sıcak temaslara başladığı Mısır’dan çok sayıda talep alıyor. Uzmanlar iki ülke arasında gelişen iş birliğinin stratejik anlamda önemli bir hamle olduğuna dikkat çekiyor.
Al-Monitor, Türkiye-Mısır arasındaki savunma iş birliği ile ilgili dikkat çeken bir analiz yayımladı.
Yayımlanan makalede, 4-7 Aralık'ta Kahire'de düzenlenen Mısır Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda, birçok büyük Türk savunma firması ile Mısırlı şirketler arasında görüşmelerin gerçekleştirildiği vurgulandı.
Bölgede dengeler değişecek
Makalede, Türkiye ile Mısır'ın savunma ilişkilerini ileri taşıması halinde Doğu Akdeniz ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki stratejik görünümün değişeceği belirtildi.
Aselsan, Baykar, Roketsan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin başarılarına değinilen analizde Mısır'a yapılacak satışlardan Türkiye'nin büyük fayda sağlayacağı ifade edildi.
Arap ve Afrika pazarını Mısır açacak
"Türkiye bu satışlarla devam eden projeler için ek fon sağlayacak" ifadeleri kullanılırken, Türkiye'nin Mısır'ı Arap ve Afrika pazarlarına açılan bir kapı olarak gördüğü yazıldı.
Osmanlı dönemine ulaşan kültürel miras
Mısır'da 1517-1805 yıllarındaki Osmanlı dönemine ait eserler de yine iki ülke arasındaki derin tarihi bağların örneklerinden.
Başkent Kahire'de 1571'de inşa edilen Sinan Paşa Mescidi, Yusuf Ağa Mescidi (1625), Mirza Mescidi (1698), Ukbe bin Amir Mescidi (1655), İskenderiye kentindeki Abdulbaki Çorapcı Mescidi (1758), İbrahim Terbane Mescidi (1685) ve 1758'de kurulan Çorbacı Mescidi, ülkedeki yüzlerce eserden sadece birkaçı.
Mısır, bu dönemde inşa edilen eserlerin restorasyonu için çalışmalar yürütüyor.
İki ülkenin hakları arasında da güçlü bağlar bulunuyor. 1833 tarihli resmi olmayan bir nüfus sayımına göre Mısır'da 20 bin ila 30 bin arasında olduğu tahmin edilen dikkate değer bir Türk varlığı vardı. Ayrıca aralarında ünlülerin de olduğu çok sayıda Mısırlı İstanbul'a ziyaretler gerçekleştiriyor.
Mısır'ın başkenti Kahire'nin doğusundaki Nasr Şehri mahallesinde 1915-1918 yılları arasında Filistin cephesinde İngilizler tarafından esir alındıktan sonra Mısır'daki esir kampları ve hastanelerde hayatlarını kaybeden 4500'e yakın Türk subay ve askerin olduğu bir şehitlik bulunuyor.
Türk şehitliğinde her yıl 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü münasebetiyle Kahire'deki Türk diplomatik ve askeri temsilcilerinin katıldığı "Şehitler Günü" anması yapılıyor.