Türkiye için ilk olacak silah simülatörü SARP-SIM Projesi'nde göreve başlıyor
Türkiye’nin ilk silah simülatörü SARP-SIM Projesi'nde göreve başlıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Sarp Uzaktan Komutalı Silah Sistemi için kara araçlarına gömülü bir şekilde kullanılacak bir simülatör sistemi geliştirildi.
AA'da yer alan habere göre, BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri, ASELSAN tarafından üretimi yapılan uzaktan kumandalı Sarp Silah Sistemi için simülasyon kullanılacak. Sahada görev yapacak personel önce simülatörden atışlar yaparak deneyim kazancak, daha sonra ise sahada yüksek deneyimle görev yapacak.
İlk kez kara aracına gömülü bir şekilde eğitim sistemi konsepti olan SARP-SIM Projesi'nde kullanılmaya başlandı. Yeni sistem tüm üreticileriyle çalışılarak sistemin tüm kabiliyet ve yetenekleri gerçekçi şekilde simüle edildi.
Geliştirilen yeni eğitim sistemi, gerçek araçta, gerçek ekipmanlarla ayrı bir altyapı ya da bina gereksinimi olmadan, mekan bağımsız görev yapabilme kabiliyetine sahip bulunuyor. Bu sayede özel binalar ve altyapılar kurulmasına gerek duyulmuyor ve sistem maliyet etkin şekilde kullanılabiliyor. SARP-SIM, operatörün gerçek SARP silah sistem donanımları ile eğitim almasını sağlarken taşınabilir durumda olan haberleşme ünitesi ve dizüstü bilgisayarlar ile hem araç hem de sınıf ortamında kolaylıkla eğitim alma imkanı sunuyor.
Saha performansını yükseltecek
SARP-SIM, geliştirilen gerçekçi taktik ortam, yapay zekaya sahip unsurlar, yüksek çözünürlükte TV ve termal kamera görüntüleri ile sistemi kullanan güvenlik güçlerinin deneyim ve tecrübesini artırılması bekleniyor . Ayrıca SARP-SIM, gerçek Sarp sisteminin tüm ayar ve arızalarını da simüle edebiliyor.
SARP-SİM’DE sunulan gerçekçi arazi verileri ile güvenlik güçlerinin göreve gitmeden savaş deneyimi elde etmesi amaçlanıyor.
BİTES, sisteme ortak görev yapabilme kabiliyeti de kazandırıyor. Öylece gerçek savaş durumu ortamında benzer taktikler doğrultusunda hareket edebilme imkanı ve deneyimi sunuluyor. Bununla birlikte ileri zamanlarda yaygınlaşması beklenen METAVERSE tabanlı eğitim sistemlerinin ilk adımları da atılmış oluyor.
SARP-SIM Projesi, Eğitmen Kontrol Yazılımı, Çevresel Ses ve Haberleşme Yazılımı, Taktik Çevre Simülasyon Yazılımı, Görsel Veri Tabanı ve 3 boyutlu modeller ile görüntü üreteçleri (taktik alan görselleştirme) gibi birçok alt sistem içeriyor.
Simülasyon sonunda kullanıcıların performans değerlendirmesi ya>pılabiliyor.
BİTES Lider Sistem Mühendisi Bayram Akalan, AA muhabirine, Sarp'ın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan uzaktan komutalı bir silah sistemi olduğunu söyledi.
Yeni sistemin genellik kara araçlarına entegre şekilde kullanıldığını belirten Akalan, bu sistemi kullanan personelin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına bir simülasyon ihtiyacı olduğunu ve bu alanda 20 yılı aşkın deneyime sahip BİTES'in bir çözüm geliştirdiğini ifade etti.
Akalan, SARP-SIM'in Türkiye için bir ilk olduğunu, askeri kara araçları için gömülü bir simülatör olarak görev yapacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Gerçek sistemin kabiliyetleri, modellenmesi doğrultusunda ortaya çıktı. Sistem ve platform üreticileriyle birlikte çalışarak gerçek kabiliyetlerini birebir eşleştirerek oluşturduk. Gömülü simülatör sistemi, gerçek sistem ekipmanlarının birebir yerinde kullanılarak personelin el ve motor becerilerini etkin şekilde kullanabilmesi için beceri ve alışkanlık kazandırmak üzere tasarlandı. Personel, silahın konuşlu olduğu araçta ya da bir sınıfta, istenilen yer ve ortamda arayüz kutusu ve bilgisayar aracılığıyla eğitimini alabiliyor."
Yaklaşık bir yılda geliştirildi
Sarp sisteminin alt sistemlerden oluşan bütünleşik bir ürün olduğunu vurgulayan Akalan, simülatörle yapılabilecek çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu sistemin sahip olduğu yetenekler arasında atış yapabilmenin ötesinde uzaktan kumandayla komuta edilebilmesi, sisteme entegre edilmiş elektro-optik alt sistem üzerinden TV, termal kamerayla görüntü alınabilmesi ve bu görüntüler üzerinden balistik uygulanarak atış yapılabilmesi yer alıyor. Bu simülatörle gerçek sisteme dair yaptığımız benzetim tam olarak bunu kapsıyor. Sanal bir dünya, taktik çevre oluşturuyoruz. Taktik çevre içinde gerçek balistik hesaplamalara bağlı olarak operatörün atış yapması sağlanıyor. Bu gece-gündüz, farklı hava koşullarında mümkün olabiliyor. SARP-SIM, operatörün muharebe ortamında karşılaşabileceği tehditlere karşı koyabilme, silahı efektif kullanabilme, sistemdeki olası arızalar yaşadığında neler yapması gerektiğini öğrenebilme üzerine kurulu."
Akalan, yaklaşık bir yıldır proje üzerinde çalıştıklarını ve sistemin kabullerinin yapıldığını, gelecek ay da simülatörün kullanılmaya başlanacağını bildirdi.
Farklı silah sistemlerinin de gündemlerinde olduğunu vurgulayan Bayram Akalan, "Sarp diğer silah sistemlerimizde kullanılabilecek bir altyapı projesi. Gündemimizde diğer silah sistemlerini de benzer şekilde simüle edebilme konusu mevcut. Uçaksavar, makineli tüfekler, kara ve deniz platformları, hava savunma sistemlerini de benzer şekilde simüle edebilmeyi planlıyoruz." dedi.