10.03.2021-13:49 (Son Güncelleme:10.12.2021-10:47)

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası birçok vatandaşımız tarafından merak edilen bir kurumdur. Peki, Merkez bankasının para basma yetkisi var mıdır? Merkez bankasının görev ve yetkileri nelerdir?

Merkez bankaları, bankacılık sisteminin merkezi olarak hemen hemen her ülkede bulunmaktadır. Bu tür bankaların Türkiye kolunu Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası oluşturmaktadır. Merkez bankası, ülkemizdeki bütün insanların sıkı sıkıya bağlı olduğu bir bankadır. Çünkü Merkez bankasının oluşturduğu para politikaları tüm vatandaşlarımızı etkilemektedir

MERKEZ BANKASI YENİ DOLAR BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Piyasa Katılımcıları anketine göre yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 23,85'e yükseldi. Ankette aynı zamanda Merkez Bankası yıl sonu dolar tahmini 13,77'ye yükseldi. Yılsonu cari açık beklentisi 19,2 milyardan 15,6 milyara düştü. Yıl sonu büyüme beklentisi de 9,2'den 9,9'a yükselmiş durumda.

MERKEZ BANKASI NEDİR?

Merkez bankasının öncelikli görevi kamunun, devletin ve vatandaşların çıkarı doğrultusunda para politikalarında düzenlemeler yapmaktır. Ayrıca ekonominin işler bir halde yoluna devam etmesi için Merkez bankasına birçok görev ve yetki verilmiştir. Merkez bankası, bu yetkileri kullanarak ekonomik tedbir kararları alır ve bunları uygular. Merkez bankası bağımsız bir kuruluştur ve verdiği kararlar bütün vatandaşları bağlar.

Merkez bankasının ana görevlerinden birisi ise bünyesinde barındırdığı para ve döviz rezervleriyle tüm para ve kur sistemini işler halde düzenlemektir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bu düzenlemeleri yaparken çoğunluğun ve halkın menfaatlerini ön plana alır. Öte yandan kağıt paraların basılmasından, piyasaya sunulmasından ve piyasada dolanımından sorumludur. Bu noktada hiçbir merciye bağlı olmayan bağımsız bir finans sektörüdür.

Türkiye’de bankaların ve ekonomik kuruluşların ana kaynağı merkez bankasıdır. Çünkü borsa ve kur dalgalanmaları bu kuruluşa sıkı sıkıya bağlıdır.

T.C. MERKEZ BANKASI VE PARA BASMA YETKİSİ VAR MI?

Özellikle merkez bankasının görevleri arasında yer alan madeni para kontrolü ve basma yetkisi son derece önemlidir. Zira gayet doğal bir şekilde eksik veya hatalı basımlar sonucunda piyasada oluşacak olan karışıklıkların önüne geçilmesi gerekir. Öte yandan fazla para basılması gibi durumlarda enflasyon oranı çok fazla yükselir. Merkez bankasının bu tehlikeleri önceden fark edip gerekli aksiyonları alması gerekmektedir.


MERKEZ BANKASININ GÖREV VE YETKİLERİ NELERDİR?

Merkez bankası, fiyat istikrarının sağlanması ve para politikalarının hatasız bir şekilde işlemesi için bir dizi önlem almaktadır. Bankanın alacağı önlemler ile enflasyonun oluşturacağı etkiler minimuma inecektir. Enflasyon etkilerinin minimuma indirilmesi merkez bankasının öncelikli görevlerinden biridir.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti’nde oluşacak döviz kurunun değerlerini belirlemek de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın görevleri arasındadır. Bankanın görevlerini eksiksiz ve hatasız bir şekilde yerine getirmesi piyasalarda güven rüzgârının esmesine zemin hazırlayacaktır. Bu şekilde, başta Türk Lirası olmak üzere, hisse ve mevzuatların fiyatlanmasına olumlu katkı sağlayacaktır.

PARA POLİTİKASI KURULU NE İŞ YAPAR?

TCMB’nin web sitesindeki yer alan bilgilere göre Para Politikası Kurulu’nun görev ve yetkileri şu şekildedir;

Uygun para politikalarını belirleyerek fiyat istikrarının oluşmasını sağlamak.

Hükümetle yakın ilişki içerisinde olarak enflasyon beklentisini oluşturmak.

Para politikası hedefleri ve uygulamaları noktasında belirli dönemlerde raporlar hazırlayarak Hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bu hedefler ve uygulamalar konusunda bilgilendirilmesini sağlamak.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle ortaklaşa çalışmalar yürüterek Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almak ve yerli paranın yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesini sağlamak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr