13.04.2022-11:07 (Son Güncelleme:21.07.2022-15:14)
>

Hastane çıkışı görüntülenen Türkan Şoray’ın hayatı merak konusu. Peki Türkan Şoray kariyerindeki adımları nasıl attı? Hangi filmlerde oynadı? Türkan Şoray'a ait tüm detaylar haberimizde...

1

Kimdir?


Türk sinemasında ‘Sultan' lakabı ile anılan Türkan Şoray, 28 Haziran 1945 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş ve 1960’lı yıllarda sinema ile tanışmıştı. Toplamda 222 filmde rol alan Türkan Şoray dönemin diğer sinema oyuncuları Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört kadın oyuncudan biridir. Yeşilçam’a ve Türk sinemasına damga vuran Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'in içerisinde olduğu bu grupta yönetmenlik yapan tek kadın oyuncudur. Toplamda 222 filmde rol almasından dolayı bu sayıyla dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu olan Türkan Şoray, 1964 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Acı Hayat filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır.

2

Ailesi


İstanbul'un Eyüp ilçesinde doğan Türkan Şoray’ın babası memur annesi ise ev hanımıdır. Nazan ve Figen adında iki kız kardeşi olan Türkan Şoray’ın ailesi sürekli mahalle değiştirdiğinden dolayı İlkokula Rami Taş okulunda başlamış 1956 yılında Feriköy İlkokulunda tamamlamıştır. Türkan Şoray, lise eğitimine devam ederken hem ev işleri hem de kız kardeşi ile ilgilenmekteydi. Şoray'ın anne ve babası yaşanılan sıkıntılı günlerin sonucunda boşanma kararı almasıyla birlikte, Türkan Şoray, annesi ve kız kardeşi ile Karagümrük'e taşınarak burada yaşamaya devam ederler. Ev sahiplerinin kızı Emel Yıldız ile tanışan Türkan Şoray, onun sayesinde henüz 15 yaşında iken annesi Meliha Şoray’ın Yeşilçam'a ilk adımını attı.

3

Film setleri hayatı oldu


Türkan Şoray sinemaya başlayışını ise şöyle anlatıyor: "Sinemaya girmeden önce mahallemize bir film seti geldi. Filmin bir setini mahallemizde çekeceklerdi. Başrol oyuncusu kadını gördüğümde 'ne kadar güzel bir kadın' dedim. Bu kadın Muhterem Nur'du. Öyle şaşkın bir şekilde bakınırken yanıma bir adam geldi ve 'Sen de filmlerde oynamak ister misin?' diye sordu. Korktum ve hemen eve kaçtım. Bu adamın da daha sonra Memduh Ün olduğunu öğrendim. O zaman film setinden kaçmıştım ama daha sonra film setleri hayatım oldu." dedi.

4

Hastane çıkışı görüntülendi!


Diş doktoru için Nişantaşı'na giden ünlü isim magazincileri görünce "Bugün mazur görün. Diş tedavim devam ediyor, ağzım şiş bu vaziyette konuşamayacağım. Sizi seviyorum." dedi. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

5

Eleştirildi


Şoray'ın bir hayranı diziyi tekrardan izlediğini belirtti ve Türkan Şoray'ı eleştiri yağmuruna tuttu. Diziyi yeniden izlediğini belirten genç, Şoray için baya kötü bir oyuncu yorumunda bulundu.

6


Twitter da gündem olan bu yoruma ise Türkan Şoray'ınmeslektaşı Ali Poyrazoğlundan gelen onaylama, herkesi şaşırttı.

7


Sosyal medya kullanıcıları bu durumun Türkan Şoray büyük saygısızlık olduğunu belirtti.

8

Öpüşme sahnesi


Tüm bunlara ek olarak yeni bir olay daha gündem oldu. İşte Türkan Şoray'ın 90'lı yıllarda kendisinden 22 yaş küçük oyuncu Kaan Girgin'le olan öpüşme sahnesi.

9

Selvi Boylum Al Yazmalım'la parladı


Cengiz Aytmatov’un ölümsüz eseri ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ romanı 1977 yılında sinemaya aktarılır. 1977 yılında çekilen film hem dönemin hem de günümüzün en güzel filmlerinden biri olarak hafızalara kazınır. ‘Selvi Boylum al Yazmalım’ filminde başrolü oynayan Türkan Şoray, bu filmden dolayı en iyi kadın oyuncu ödülünü alır. Ardından Türkan Şoray, 80'li yıllarda hem mesleğinde hem de özel yaşamında önemli değişiklikler yaptı. Tiyatro oyuncusu Cihan Ünal ile 1983'te evlenen Türkan Şoray, 1987'de ayrıldı ve bu evlilikten Yağmur adlı bir kızları oldu. 1994 yılında babasını ve 1995 yılında büyük aşkı Rüçhan Adlı'yı kaybeder. Bu dönemde yaşadığı büyük üzüntüler sonucu seyircinin karşısına bir kaç dizi filmi ile çıktı. 1990'lı yıllarla birlikte, televizyon dizileri çalışmalarına da ağırlık vermeye başlayan Türkan Şoray, yaptığı bu çalışmalardan en çok ses getiren ve uzun ömürlü olanları, başrollerini Şener Şen'le paylaştığı İkinci Bahar ve Haluk Bilginer ile paylaştığı Tatlı Hayat oldu. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiş, 'Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz' dedi. Ayrıca Şoray'ın kendi adını taşıyan bir ilkokul da vardır.

10

Kanunları neler?


-Türkan Şoray film senaryolarını film çekim tarihinden en az bir ay önce beğenir. -Türkan Şoray, Senaryoyu beğenmediği takdirde yeni senaryo verilecektir. -Her senaryoda beğendi mutabakatı şarttır. -Filmde öpüşme ve açık sahneden olmayacaktır. -Filmdeki modern giysiler Türkan Şoray’a tarihsel olanlar ise şirkete aittir. -Film çekimi İstanbul dahili olup Türkan Şoray İstanbul dışına çıkamaz. -Çalışma saatleri sabah 8 ile akşam 19 arasıdır. -Pazar günleri Türkan Şoray çalışmaz. -Türkan Şoray adı jenerik, afiş ilan ve sinema fenerlerinde başta ve tek olarak yazılacaktır. -Filmin her oynadığı yerde 9. madde uygulanacaktır. -Filmlerin seslendirilmesinde Türkan Şoray’ın sesi için kendi mutabakatı şarttır. -Şirket filmi kendi hesabına çeker. Eğer başka şirketle ortak yapıma gidilirse Türkan Şoray’ın mutabakatı şarttır. -Film renkli ise Türkan Şoray’ın mutabakatı ile çekim günleri uzayabilir. -Çekilecek filmin rejisörü ve baş erkek oyuncusu için Türkan Şoray’ın mutabakatı şarttır. -Bu şartlara riayet etmeyen film şirketi 100 bin lira ödemeyi taahhüt eder. -İhtilaf vukuunda merci mahkemeleri İstanbul mahkemeleridir. -Türkan Şoray şirketlerden film başına 60 bin lira alır. -Türkan Şoray mecburi gecikmeleri 10 günden fazla beklemez.

11

Ödülleri


1964: 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Acı Hayat 1968: 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Vesikalı Yarim 1972: 5. Altın Koza Film Festivali - En başarılı kadın oyuncu, Mahpus 1972: 1. Altın Kelebek Ödülleri, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü 1973: Moskova Film Festivali (Rusya) - Özel Ödül, Dönüş 1978: Taşkent Film Festivali - Uluslararası Aytmatov Kulübü Geleneksel Ödülü (Selvi Boylum Al Yazmalım) 1987: 1987 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu (Hayallerim, Aşkım ve Sen) 1990: 2. İzmir Film Festivali - Altın Artemis Onur Ödülü 1991: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı 1992: 8. Bastia Akdeniz Sinemaları Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu 1994: 6. Ankara Uluslararası Film Festivali - Emek Ödülü 1994: 1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, Bir Aşk Uğruna 1996: 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali - Sinema Onur Ödülü 1999: Roma Film Festivali - Büyük Ödül 1999: 2. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali - Kadın Yönetmen Ödülü 2000: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi - Zirvedekiler 2000 Ödülü 2001: Akademi İstanbul - Yılın En Başarılı Sanatçısı Ödülü 2009: Sadri Alışık Ödülleri - onur Ödülü 2013: Engelsiz Yaşam Vakfı - Türk Sineması Üstün Başarı Ödülü 2013: 11. Türk Film Festivali - Onur Ödülü

Türkan Şoray kimdir?
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR