29.06.2024-11:56 (Son Güncelleme:29.06.2024-16:38)

Türk Milletvekilleri Çin'e Yatırım Çağrısında Bulundu

Türk milletvekilleri, Türkiye'deki yatırım ve iş birliği fırsatlarını anlatmak üzere Çin'e giderek, Çinli firmaları özellikle yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv alanlarında yatırıma davet etti.

Dev Çinli firmaların Türkiye'ye yatırımını artırmak amacıyla yapılan bu ziyaret, Mayıs ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın Çinli otomotiv firmalarıyla yaptığı görüşmelerin ardından gerçekleşti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Komisyon Başkanı Mustafa Varank liderliğinde Çin'in Shenzhen ve Dongguan kentlerinde temaslarda bulundu. Heyette Başkan Vekili Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt ve üyeler Adem Çalkın, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Şevkin, Ednan Arslan, Şeref Arpacı, Ömer Öcalan, Rıdvan Uz ile Türkiye'nin Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt da yer aldı.

Mustafa Varank: Türkiye, Çinli Şirketler İçin Stratejik Bir Yatırım Noktası

Shenzhen'de siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle buluşan heyet, şehrin Daimi Komite Üyesi ve Organizasyon Departmanı Genel Sekreteri Cheng Buyi tarafından ağırlandı. Mustafa Varank, Çinli firmalara yatırım çağrısında bulunarak, Türkiye'nin yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv endüstrisi alanlarında yatırım fırsatları sunduğunu vurguladı.

Varank, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği Anlaşması sayesinde Avrupa pazarlarında avantaj sağladığını belirterek, Çinli şirketlerin Türkiye'ye yapacakları yatırımların onlara AB'nin kapısını açacağını söyledi. Ayrıca Türkiye'nin Afrika ve Körfez bölgesinde önemli bir konuma sahip olduğunu, Rusya ve Orta Asya ile ilişkilerin de güçlendiğini dile getirdi. Varank, İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması ve ticaret yollarının güvence altına alınması için Türkiye'nin stratejik önemine dikkat çekerek, lojistik alanında yapılacak ortak çalışmaların önemini vurguladı.

yareneryilmaz@haber365.com.tr