29.01.2020-11:46 (Son Güncelleme:29.01.2020-10:53)

Tüm Hastalıkların Başı Stres!

Stresle başa çıkmanın kolay olmadığını biliyoruz. Ancak stresin kronik hale geldiği durumlarda hepimiz için tehlikeli durumlar oluşturmaya başlar. Peki tüm hastalıkları tetikleyen şeylerin başında stresin geldiğini biliyor muydunuz? Birlikte bakalım...

Stres, vücudu ve ruhsal durumu etkileyen yaşam kalitesini düşüren ileride yaşanabilecek hastalıkların oluşmasına sebep olan bir durumdur. Stres, hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı sorunlardan biridir. Bir hastalık olmamasına rağmen birçok hastalığa sebebiyet verebilir. Ancak, her zaman kötü ve zararlı değildir. Kronik hale gelmeyen ve kontrolden çıkmayan stres çevrenizdeki şeylerden daha fazla haberdar olmanızı ve daha rahat odaklanmanızı sağlayabilir. Bazı durumlarda size enerji verebilir ve daha başarılı olmanıza yardımcı olabilir. Ancak yaşadığınız stresin sonucunda hayatınızın kontrolünü kaybederseniz işiniz, aile hayatınız, sağlığınız ya da çevrenizle ilişkileriniz ciddi şekilde zarar görebilir.
Bedenimizde kan şekerinin belli bir denge içerisinde tutulması gerekmektedir. Açlık kan şekerinin 80-110 sınırlarının altına veya üstüne çıkmaması için organizma insülin salgılayarak veya çeşitli tepkilerle bu dengeyi korur. Aynı denge nöropsikolojik yapımız içinde geçerlidir. Bir etken yani stres bu dengeyi bozduğunda çeşitli beyin hormonlarıyla -bunlara stres hormonları deniliyor- sinir sistemimizin çalışması dengelenmektedir. Buna karşı aşırı uyarı olursa uyum kapasitesi aşıldığında stres hastalıkları hatta ölüm ortaya çıkabilir.

Bazı doğal afetlerde afette yaralanmayan insanın iki üç gün içinde kalp krizinden öldüğü bilinmektedir. Stresin mutluluktan da öldürdüğü de bilinmektedir.

Stresin Sebep Olduğu 15 Hastalık

1. Baş Ağrıları: Stresli durumda baş ağrıları sıkça görülür, Migren ve gerilim tipi baş ağrılarının çoğunluk nedeni strestir.
2. Mide Sorunları: Aşırı gerginlik sonucu; mide ülseri, reflü (mide içeriğinin ağıza gelmesi), hazımsızlık görülebilir.
3. Bağırsak Sorunları: Kabızlık, ishal, irritabl kolon sendromu (spastik kolon), şişkinlik, gaz şikâyetleri oluşabilir.
4. Cilt Hastalıkları: Saçkıran, ürtiker (kurdeşen), egzama, tedaviyle düzelmeyen kaşıntı ve alerjilerin altında yoğun stres olabilmektedir.
5. Göz Problemleri: Göz seğirmeleri streste sık görülür.
6. Vücut Ağrıları: Geçmeyen boyun ağrıları, bel ağrıları, fibromiyalji, vücutta katılık hissi görülebilir.
7. Kalp Hastalıkları: Hipertansiyon, kalp krizi çoğunlukla aşırı stresli kişilerde görülebilmektedir.
8. Ruhsal Sorunlar: Depresyon, Kaygı bozuklukları, Panik bozukluk gibi hastalıklar, gergin kişilerde daha sık görülmektedir.
9. Kilo Problemleri: Aşırı kilo alma ya da kilo kaybı gerginlik yaşayan kişilerde sıktır.
10. Hamile Kalamama: Herhangi bir fiziksel problem olmamasına rağmen, çiftin aşırı çocuk istemesi de stres yaratabilir ve bu nedenle hamilelik gerçekleşmeyebilir. Bununla birlikte adet düzensizlikleri ve adetten erken kesilme de stresli kişilerde sıktır.
11. Cinsellikle İlgili Sorunlar: Özellikle isteksizlik, soğukluk sıklıkla gerginlik kökenlidir.
12. Hissiyatsızlık: Vücutta uyuşukluklar, karıncalanmalar stresin doğurduğu sonuçlardandır.
13. Odaklanma Problemleri: Unutkanlık, zihinsel karışıklık, konsantrasyon sorunları, dalgınlık sorunları stresle başa çıkamadığımızda karşımıza çıkar.
14. Beyin Kanaması: Beyin kanamaları, daha çok stresli kişilerde yoğun gözükmektedir.
15. Şeker Hastalığı: Stres bazen kontrol altında olan tansiyon ve şeker hastalıklarının, tekrar bozulmasına neden olabilir. Stresle baş edebilmek için mutlaka kendinize zaman ayırmalı ve bunun üzerine çalışmalısınız. Özellikle dinlenmenize dikkat etmelisiniz. Egzersiz yapmak ve hobi edinmek stresle mücadelede önemli yöntemlerdir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr