Tükettiğiniz Besinler Mide Yanmasına Neden Oluyor
Besinlerde özellikle baharatlı, yağlı ve asitli gıdaları yedikten sonra, oluşan boğazda ve göğüste yanma hissi oluşur. Buna da mide yanması denir. Tüketilen bazı besinler mide yanmasına neden olur. Peki mide yanmasına sebep olan besinler nelerdir? İşte detaylar...
Mide yanması, en iyi alt göğüs bölgesinde ortaya çıkan ağrılı, yanma hissi olarak tanımlanır. Mide ekşimesi, mide asidinin yemek borusuna kaçtığı ve midenize yiyecek ve içecekleri vermeye yarayan tüp olan asit reflünün bir semptomudur.
MİDE YANMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Diyet, mide ekşimesinde önemli rol oynar. Yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasına ve mide yanmasına sebep olmasına yardımcı olan birçok yemek özofagus sfinkterini gevşetebilir.
YÜKSEK YAĞLI GIDALAR
Yüksek yağlı gıdalar mide yanmasına sebep olabilir. Ne yazık ki, bu avokado, peynir ve fındık gibi fazlasıyla sağlıklı ve besleyici gıdaları da içerir. Yüksek yağlı gıdaların mide ekşimesini neden olabilecek iki yol vardır. Birincisi, özofagus ve mide arasında bariyer görevi gören alt özofageal sfinkteri gevşetebilirler. Bu kas rahatladığında mide asidi mideden yemek borusuna kaçabilir ve mide yanmasına sebep olabilir. İkincisi, yüksek yağlı gıdalar hormon kolesistokinin salınımını uyarır. Bu hormon alt özofageal sfinkteri gevşetebilir ve asit reflünün oluşumuna sebap olabilir.
Bunun yanında, hormon kolesistokinin, mide içeride besinleri daha uzun süre tutar, böylece daha kolay sindirilebilir. Ne yazık ki, bu da mide yanmasına sebep olabilen asit reflü riskini artırabilir. Bunun sadece yağ açısından zengin olan sağlıklı gıdalar için geçerli olmadığını belirtmek önemlidir. Bunun yanında yüksek yağda kızartılmış gıdalar ve hazır yemekler için de geçerlidir.
NANE
Nane genellikle sindirim koşullarını yatıştırır. Fakat, bu darphanelerin mide yanmasına sebep olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bir çalışmada yüksek dozda nane uygulamasının asit reflü semptomları ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Nane, alt özofagus sfinkterini gevşetmedi. Bunun yerine, araştırmacılar, nane kokusunun yemek borusunun iç yüzeyini tahriş ederek mide yanmasına neden olabileceğini düşünmektedirler. 500'den fazla insan üzerinde yapılan bir başka çalışmada, günlük nane çayı tüketenlerde iki kez mide ekşimesi riski olabileceği bulunmuştur. Aynı zamanda, nane ve mide ekşimesi arasında bir bağlantı olduğuna dair az kanıt var.
NARENCİYE SULARI
Narenciye suları içmek, mide ekşimesi semptomlarını harekete geçirebilir. Örneğin, mide ekşimesi olan 382 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, katılımcıların %67'si portakal suyu tüketildikten sonra mide ekşimesi yaşamışlardır.
Yaklaşık 400 insanın mide ekşimesi ile ilgili yaptığı başka bir çalışmada, %73'ü portakal veya greyfurt suyu içtikten sonra mide ekşimesi yaşamıştır. Bulgular, narenciye sularındaki asit miktarının mide ekşimesi belirtilerine sebep olmasından sorumlu olabileceğini düşündürmektedir.
ÇİKOLATA
Çikolata, mide ekşimesi için başka bir yaygın tetikleyicidir. Yüksek yağlı gıdalar gibi, çikolata da alt özofageal sfinkteri gevşetebilir. Bu mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve mide yanmasının oluşmasının sebeplerinden olabilir. Ayrıca, çikolata mutluluk hormonu serotonin içeren kakaodan yapılır. Serotonin alt özofageal sfinkteri de gevşetebilir. Son olarak, çikolata da teobromin ve kafein bileşikleri içermektedir. Her ikisi de alt özofagus sfinkterini rahatlatmak için uyarır.
BAHARATLI GIDALAR
Baharatlı yiyecekler mide ekşimesine sebep olduğu için kötüdür. Genellikle sindirim hızını yavaşlatan kapsaisin adı verilen bir bileşik içerirler. Bu, midenin daha uzun süre oturacağı ve mide ekşimesi için bir risk taşıdığı anlamına gelir. Örneğin, bir çalışma, acı tozu içeren acıyı tüketmenin sindirim hızını yavaşlattığını göstermiştir. Ayrıca, baharatlı yiyecekler önceden iltihaplı olan yemek borusunu tahriş edebilir. Bu etkide mide ekşimesi semptomlarını kötüleştirebilir. Bu sebeple, mide ekşimeniz varsa, baharatlı yiyeceklerin tüketimine azaltmak en iyisidir.
TUZ
Sofrada kullandığınız tuz veya tuzlu yiyecekler, mide ekşimesi için risk faktörü olan reflüyü artırabilir. Yapılan bir çalışmada, yemeklerine sofra tuzu ekleyen kişilerin, hiç tuz eklemeyen kişilere göre %70 daha yüksek oranda reflü riskine sahip olduğunu bulmuştur. Aynı çalışmada, haftada en az üç kez tuzlanmış gıda tüketenlerin, tuzlu yiyecekleri hiç tüketmeyenlere göre %50 daha yüksek oranda reflü riski taşıdıkları belirlenmiştir.
SOĞAN
Soğanlar, özellikle çiğ soğanlar, mide yanması için yaygın bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi, soğanlar da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına sebep olabilen alt özefagus sfinkterini gevşetebilir. Bir çalışmada, mide ekşimesi olan kişiler bir hamburger yediler, ardından bir gün başka bir soğan ile aynı hamburger yediler. Burgerleri soğanla beraber yemek, soğanları çiğnemeden hamburgerle karşılaştırıldığında, mide ekşimesi semptomlarını önemli ölçüde kötüleştirmiştir. Bunun yanında, soğanlar, köreltmeye neden olabilen zengin bir mayalanabilir lif kaynağıdır. Kemirgen asit reflü semptomlarını şiddetlenmesine neden olabilir.
KAHVE
Bazı insanlar kahve içerken mide ekşimesi yaşayabilir. Kahve, asit reflü ve mide ekşimesi riskinin fazla olabileceğini alt özofageal sfinkteri gevşetmektedir. Bazı çalışmalar kafeinin suçlu olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, diğer çalışmalar, tek başına kafeinin etkilerini incelemiş ve reflü semptomlarını tetiklemeyeceğini keşfetmiştir. Bu durumda, kahve içinde bulunan diğer bileşikler neden olabilir.
MADEN SUYU VE GAZLI İÇECEKLER
Gazlı içecekler de sık sık mide yanmasını tetikleyebilir. Araştırma, bu içeceklerin özofagus sfinkterini gevşetebileceğini ve mide asidinin asitliğini artmasına neden olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan bir çalışmada, bilim adamları 15.000'den fazla insanın uyku düzenini gözlemleyerek, yaklaşık %25'in gece mide ekşimesi geçirdiğini bulmuşlardır.
SÜT
İnsanlar sık sık mide ekşimesini tedavi etmek için süt içerler. Fakat, süt içmek aslında semptomlara sebep olabilir, onları rahatlatmaz. Aslında yapılan araştırmalar, bütün sütü mide asidi üretimini artırabileceğini ve bunun da mide ekşimesi için bir risk faktörü olarak gözükebileceğini düşünmektedirler. Yaklaşık 400 insanın mide ekşimesi ile yaptığı bir çalışmada, yaklaşık %38'i sütü içtikten sonra mide ekşimesi belirtilerini göstermiştir. Uzamlar, süt ve mide ekşimesi arasındaki bağlantının, sütün yağ içeriğiyle ilişkili olduğunu söylemektedir.