22.09.2021-17:16 (Son Güncelleme:22.09.2021-17:16)

Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Vatandaşları İcra Konusunda Uyardı

Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Murat Kalkan vatandaşları icra konusunda uyarılarda bulundu.

Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Murat Kalkan, son zamanlarda tüketicilerin cep telefonlarına,''2019 senesinde firmamızdan sipariş etmiş olduğunuz ürünü teslim almadığınız anlaşılmış olup bugün gün içerisinde 93.00 lira ödeme yapmazsanız icra işlemi başlatılacak'' tarzında kısa mesajlar geldiğini ve bu konudaki şikayetlerinde oldukça fazla olduğu belirtildi.

Telefona gelen kısa mesajlarda genellikle, bazen ödeme rakamları yahut yılları hakkında değişkenlik olduğu görüldüğünün, ardından ise bir kaç gün sonra bir başka mesajlarda ise icra tarzındaki mesajların tüketicileri tedirgin ettiğini belirten Av. Murat Kalkan, ''Tüketicilerin borçlarının icra aşamasında kanunlarımızın da ön gördüğü kriterler vardır, bunların başında ise icra takibinin başlatılmış olması için tüketiciye yazılı tebligat yapılması, bu tebligat içeriğinde ise borcun miktarı ve konusuna dair bilgininde bulunması gerekir.'' diyerek açıklamalarına devam etti.

7 GÜN İÇERİSİNDE İTİRAZ EDİLMELİ

Av. Murat Kalkan, kullanıcılara gelen icra mesajlarındaki, ''Kargodan ürünü teslim almasanız eğer hakkınızda hukuki işlem başlatılacaktır. Sözleşmeden neden döndüğünüzü geçerli bir sebeple gösteriniz, ürünü teslim almamanız durumunda icra takibi başlatılacaktır.'' tarzındaki mesajlara itibar edilmemelidir. Tüketicilerin hiçbir gerekçe bile göstermeden cayma haklarının da olduğunu belirtti.

Fakat şöyle bir durumu da göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekerek, ''Ancak hukukumuzdaki icra takip yollarından biri olan ve ilamsız icra takibinin hiçbir belge göstermeden de yapılabilir olması nedeniyle kişiler birbirleri hakkında kolayca icra takibi başlatabilmektedir. Yedi gün içinde itiraz etmeleri durumunda hiçbir dava ve icra takibi başlatılamaz'' dedi.

İSPAT YÜKÜ HER ZAMAN SATICIYA AİTTİR

6502 Sayılı Tüketicinin Koruması hakkında kanunun mesafeler sözleşmeleri maddesi ve ilgili yönetmeliğinde, 'Tüketici on dört gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. İspat yükü her zaman satıcıya aittir.''

Haber365
bilgi@haber365.com.tr