Tükenmez Kalem İsminin Nereden Geldiğini Biliyor musunuz?
Tükenmez kalemin icadına, tükenmez kalemin isminin nereden geldiğine, tükenmez kalem mürekkebinin bitip bitmediğine galerimizden ulaşabilirsiniz.
Günlük hayatta en fazla kullanılan kalem çeşidi olan tükenmez kalem, tükendiği halde adı neden tükenmezdir? işte cevabı...
Günlük yaşamda en çok kullanılan kalem
Tükenmez kalem, içindeki borucuktaki özel ve koyu kıvamdaki mürekkebi, ucunda bulunan bilye sayesinde yüzeye aktaran modern bir yazım aracı olarak tanımlanır. kullanılabilirliği ve bulunabilirliği ile günlük yaşamda en çok kullanılan kalemdir.
Tükenmez kalem ismi nereden geliyor?
Peki bu kaleme neden 'tükenmez kalem' ismi verilmiştir?
2-3 kilometre uzunluğunda çizgi çizebilir
Tükenmez kaleme 'tükenmez' denmesinin nedeni, onunla yaklaşık iki-üç kilometre uzunluğunda bir çizgi çizilebilmesidir.
Tükenmez kalemi kim buldu
Tükenmez kalemin icadı ise 1888'e dayanır. 30 ekim 1888 tarihinde abd'li denizci john loud, derilerini işaretlemek için ucunda bilye bulunan mürekkepli kalemi icat etti ve ilk patentini aldı. bu buluşu, 1935 yılında gazete editörü olan macar ladislao biro ve kimyager kardeşi geliştirdi. biro kardeşler, buldukları kalemi tanıştıkları arjantin başkanı augustine justo'ya gösterdi ve başkanın teşvik etmesiyle kardeşler, arjantin'de fabrika kurdular. yapılan ikinci denemede başarılı oldular.
Chicago'lu milton reynolds, arjantin'de gördüğü bu kalemleri, amerika birleşik devletleri'nde perakende olarak satmaya başladı. 1940'larda artan tükenmez kalem üreticileri arasında rekabet oluşmaya başladı.
Iı. dünya savaşı sırasında amerikan hava kuvvetleri, uçuş personeli için tükenmez kalemi tercih etti. çünkü 3 bin metre yüksekteki basınçta diğer kalemlerin mürekkebi akıyordu.
Sosyal medyada tükenmez kalem ile ilgili tanımlamalar
Tükenmez kalemin adı ile ilgili sosyal medya ise birbirinden ilginç tanımlamalar var işte onlardan bazıları: "maksat birilerini kandırmak degil mi? bu da biziz işte anlasana", "mürekkebi tükenir sadece diğer kurşun kalem gibi ucu tükenmediği için tükenmez kalem denir."
"tükenmesin diye üstüne 'hoh'lanan, defalarca sallanan fakat yine de tükenen, yazının en önemli yerinde boşluk bırakan faydalı icat.", "her çekmecenin köşesinde, her kanepenin altında bir tükenmez kalem vardır. dikkatli bakmak gerekir."
Bu da 'tükenmez kalem' felsefesi: başlangıcı olan herşeyin bir sonu vardır. matrix felsefesinden yola çıkabiliriz. kalem tükenmez. doğru.
Çünkü biten kalem değil içindeki maddedir. insan öldüğünde beden tükenir ama ruh tükenmez. onun için ruha sonsuzluk denir. aynı bu şekil. kalem tükenmiyor, içindeki şey tükeniyor. kurşun kalem tükenir. neden derseniz çünkü yazarız yazarız bir süre sonra kalemden eser kalmaz. minnacık hale gelir ama tükenmez kalemde yazarı yazarız kalemin tükenirliği yoktur. sadece içindeki şey tükenir.