22.10.2024-19:54 (Son Güncelleme:22.10.2024-19:54)

TÜBİTAK'tan Savunma ve Uzay Alanında Önemli Anlaşmalar

TÜBİTAK, savunma ve uzay teknolojileri için önemli protokoller imzaladı, projelerin yerli geliştirilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK, Savunma ve Teknoloji Alanında Stratejik Anlaşmalar İmzaladı

TÜBİTAK, Türkiye'nin önde gelen savunma ve teknoloji kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, çeşitli alanlarda önemli anlaşmalar gerçekleştirdi. Bu bağlamda, Milli Muharip Uçak projesi olan KAAN için toplamda 3 anlaşma imzalandı.

Gelişmiş Uçak Sistemleri

TÜBİTAK BİLGEM ile Türk Hava Yolları (THY) Teknik arasında, uçak burun radomunun test hizmetine yönelik bir anlaşma yapıldı. Bu işbirliğiyle, radomlar üzerindeki bakım işlemleri, TÜBİTAK BİLGEM'in test süreçleri tarafından desteklenecek. Bu süreç, THY Teknik'in uçak bakım yeteneklerini ulusal ve uluslararası düzeyde artıracak.

KAAN Projesi İçin Önemli Adımlar

TÜBİTAK ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında, KAAN projesi çerçevesinde kritik iki sistemin geliştirilmesi için anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalar, 5. nesil milli muharip uçağın yurt içinde bağımsız olarak geliştirilmesini destekleyecek.

Ay Keşfi İçin Teknoloji Geliştirme

TÜBİTAK UZAY, Poloptech ile imzaladığı geniş açılı kamera sözleşmesiyle, Türkiye'nin Ay Görevi kapsamındaki hedeflerine önemli bir katkı sunmayı hedefliyor. Geliştirilecek sistem, Ay yüzeyinin detaylı görüntülenmesini sağlayacak.

Uydu Teknolojilerinde İş Birliği

TÜBİTAK UZAY ve TÜRKSAT AŞ arasında da yeni bir iş birliği protokolü imzalanarak, Türkiye'nin uydu ve uzay teknolojilerindeki gelişimi desteklenecek.

Batarya Test Süreçlerinin Güçlendirilmesi

Bir başka önemli anlaşma ise TÜBİTAK RUTE ile TRTEST arasında imzalanan protokolle gerçekleşti. Bu iş birliği, batarya test süreçlerinin güçlendirilmesi amacıyla yapıldı.

ROKETSAN ile Yeni Ürün Geliştirme

TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN da yeni ürün geliştirme amacıyla işbirliğine gitti. Bu hem millileştirme hem de ihracat süreçlerini kapsayan kapsamlı bir protokol içeriyor.

Bunların yanı sıra, TÜBİTAK BİLGEM ile HAVELSAN arasında MİLGEM Projesi için de yeni bir sözleşme imzalandı. Bu proje, Türkiye'nin milli savaş gemisi üretim hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

TÜBİTAK'un bu yeni anlaşmaları, Türkiye'nin savunma ve teknoloji alanındaki bağımsızlığını artırmayı hedefliyor.

TÜBİTAK, SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı kapsamında Türkiye'nin önde gelen savunma ve teknoloji firmalarıyla uzaydan havacılığa, AR-GE'den batarya teknolojilerine kadar çeşitli alanlarda 9 işbirliği imzaladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın (ortada) himayelerinde TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın (solda) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu (sağda)Türkiye'nin 5. Nesil Milli Muharip Uçağı KAAN için kritik iki sistem olan Yaşam Destek Sistemi ve Patlama Önleme Sistemi geliştirme projelerinin 2. aşama sözleşmesini imzaladı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr