Verem yani Tüberküloz hastalığı bulaşıcı enfeksiyonel bir hastalıktır. Ciddi hastalıklar arasındadır ve hayati önem taşır. Bulunduğu organda hasar oluşturur ve bu hasar ölümcül olabilir. Verem hastalığının belirtileri arasında varolan, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve terleme dikkat edilmesi gereken belirtilerdir.
Verem hastalığında erken teşhisin önemi oldukça büyüktür. Bir mikropla oluşan bir akciğer hastalığıdır. En çok görüldüğü yer akciğer olmasına rağmen vücudun diğer bölgelerine de yayılma olasılığı çok yüksektir.
TÜBERKÜLOZ NASIL BULAŞIR?
Tüberküloz mikrobunun ana kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleri aracılığıyla alırlar.
TÜBERKÜLOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tüberkülozun tedavisinde çok güçlü ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçları, ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri ücretsiz olarak verir. Mikropları öldürmek için yeni hastaların tedavisinde dört farklı ilaç kullanılmaktadır. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş arttığından, ilaçları uzun süre kullanmak lazımdır. Tedavi süresi en az altı ay kadardır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzar.
İstirahat, özel beslenme, iklim ve sıkıntı-stres gibi faktörlerin tüberküloz tedavisinde oldukça önemli olmadığı gösterilmiştir. Verem ilaçları bulunana kadar bu saydığımız uygulamalar vardı, fakat hastaların yarıdan fazlası ölüyordu. İlaçlar bulunduktan sonra, verem ölümleri de son derece azalmıştır; uygun ilaçları gerekli süre kullanmakla hastaların neredeyse hepsi başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.