05.05.2018-11:15 (Son Güncelleme:05.05.2018-11:54)

TSK'nın Yeni Silahı Hazır

Türk Silahlı Kuvvetlerinin lojistik ve taktik manevra kabiliyetini büyük ölçüde artıracak yeni bir silah sistemi üretildi.

Milli kaynaklarla üretilen 105 milimetre havadan taşınabilir hafif çekili obüs sistemi Boran’ın test atışları başarılı bir şekilde yapıldı. Hafifletilmiş yapısı sayesinde helikopterle harekat bölgesine taşınabilme özelliğine sahip silah sisteminin seri üretimine yıl sonu itibarıyla başlanacağı ifade ediliyor.

Kaynaklardan alınan bilgilere göre, hava hücum harekatı gerçekleştirecek komando ve piyade birliklerinin harekat ihtiyacının karşılanmasına yönelik yeni bir silah sitemi olarak nitelendirildi.

Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu tarafından yapılan özel çalışma kapsamında 105 milimetrelik obüs sistemi yeniden geliştirildi. Çalışmalar sonucunda silah sisteminin parçaları değiştirildi, özel malzemeler kullanılarak daha da hafifletildi. Uzun süren çalışmaların ardından 105 milimetre Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs Sistemi "Boran" üretildi.

Net ağırlığı azami bin 720 kilogram olan silah sistem, Sikorsky S-70 genel maksat helikopteriyle harici yük, Chinook CH-47 helikopteriyle de hem harici hem dahili yük olarak taşınabilecek özellikte üretildi. Atış kontrol sistemleri sayesinde klasik mevzilenme prosedürlerine ihtiyaç duymadan atış komutu hesaplama ve hedefe yönelme sağlayabilen silah sistemi öte yandan kara, hava ve denizden intikal esnasında konum ve istikamet bilgilerini güncelleme yaparak eksi 32 ile artı 44 derece çevre koşullarında kesintisiz 8 saat boyunca her türlü atış görevini gerçekleştirebilme özelliğine sahip.

'FIRTINA' VE 'PANTER'

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Suriye'nin kuzeyinde konuşlanan terör hedeflerine yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında önemli rol oynayan Fırtına ve Panter obüsleri 40 kilometre menzilli 155 milimetre tahrip mühimmatları Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretiliyor.

Bu mühimmatın namludan atımında kullanılan sevk barutunun keseli tipi yerli üretilirken modüler sevk barutları ise yurt dışından ithal ediliyor. Modüler barutun yurt dışından temininde yaşanabilecek aksaklıkları baz alınarak Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunca yapılan Ar-Ge projesi kapsamında yerli üretim modüler barutu geliştirdi. Bu projeyle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu 155 milimetre obüs mühimmatını tüm alt parçalarıyla birlikte yerli ve milli olarak üretebilme yeteneği kazandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr