16.07.2024-10:04 (Son Güncelleme:16.07.2024-10:04)

Trump, suikast olayı sonrası ilk kez görüldü: ‘Ölmüş olmam gerekiyordu’

ABD Başkan Adayı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Pennsylvania eyaletinde suikast girişimine maruz kalmış ve yaralanmıştı. Saldırı girişimi sonrası ilk kez halk karşısına çıkan Trump, destekçilerini selamladı.

Başkan Joe Biden, Oval Ofis'ten yaptığı 10 dakikalık kısa bir ulusa sesleniş konuşmasında, eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimini kınadı ve saldırıda hayatını kaybeden Corey Comperatore'un ailesine başsağlığı diledi. Biden, ulusal birliğin önemine vurgu yaparak, seçim öncesinde yükselen tansiyonu düşürme çağrısında bulundu ve Amerika'da şiddete yer olmadığını vurguladı.

BBC’de yer alan habere göre; Biden, "Şiddet hiçbir zaman çözüm değildir" diyerek, Trump'a suikast girişimi ve Trump destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne saldırısını örnek gösterdi. "Amerika'da bu tür şiddete ve hiçbir türde şiddete yer yoktur" dedi. Biden, siyasi söylemin sertleştiğini ve şimdi bunu yumuşatma zamanı olduğunu belirtti. Sorunların "kurşunlarla değil", seçimdeki oylarla çözülebileceğini ekledi.

Biden: Saldırganın motivasyonunu henüz bilmiyoruz

Trump'a suikast girişimiyle ilgili hala birçok belirsizlik olduğunu belirten Biden, "Saldırganın motivasyonunu henüz bilmiyoruz. Görüşlerini ve bağlantılarını bilmiyoruz. Yardım alıp almadığını ve başkalarıyla iletişime geçip geçmediğini bilmiyoruz" dedi. Cumhuriyetçi Parti'den gelen eleştirilere ise yanıt vermedi.


Cumhuriyetçi Senatör JD Vance, Biden'ın Trump'a yönelik söylemlerinin suikast girişimine neden olduğunu savunarak, "Biden'ın kampanyasının merkezinde, Trump'ın ne pahasına olursa olsun durdurulması gereken otoriter bir faşist olduğu düşüncesi yer alıyor. Bu söylem Trump'a suikast girişimine önayak oldu" dedi.

Biden, göreve geldiğinden bu yana üçüncü kez ulusa sesleniş konuşması yaptı. Bu konuşmalar yalnızca önemli olaylar için tercih ediliyor. Trump, bu hafta yapılacak Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'ye katılmak için Wisconsin eyaletindeki Milwaukee kentine gitti. Kongrede Trump'ın başkanlık adaylığının resmen açıklanması bekleniyor.

Ölmüş olmam gerekiyordu

Washington Examiner'a verdiği bir röportajda, kongrede farklı türde bir konuşma yapmayı planladığını söyleyen Trump, rakibi Joe Biden'a saldırmak yerine "ülkeyi bir araya getirme" fırsatı verildiğini belirtti. New York Post'a konuşan Trump, suikast girişimini "gerçeküstü bir deneyim" olarak nitelendirerek, "Burada olmamam gerekiyordu, ölmüş olmam gerekiyordu" dedi. Trump, hastanedeki doktorun bunu bir mucize olarak değerlendirdiğini ekledi.

muratcankilic@haber365.com.tr