Trakya'da İklimTrak Projesi Başlatıldı
Tekirdağ'daki Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Fatih Konukcu, "İklimTrak" projesinin Trakya'daki iklim değişikliğinin arazi tahribatına olan etkisini modelleyeceğini duyurdu.
Projenin Amacı ve Kapsamı
Avrupa Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın desteklediği "Trakya Bölgesi'nde İklim Değişimine Adaptasyon İçin Nötr Arazi Bozunumu Projesi" (İklimTrak) ile iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkileri araştırılacak.
İklim Değişikliği ve Tarım
Prof. Dr. Konukcu, programda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti. "İklime duyarlı bitkisel üretim, toprak ve su yönetimi önemlidir"
Dünya Genelinde Toprak Bozulması
Birleşmiş Milletler'in 2023 Tarım Raporu'na göre, dünya genelinde toprakların %35'inin bozulduğu, iklim değişikliği ile birlikte bu oranın %95'e çıkmasının beklendiği ifade edildi. Konukcu, "Projeyle, özellikle çiftçilerde farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Uygulama ile Üreticilere Destek
İklimTrak projesi, Trakya'daki tarımsal sürdürülebilirliği artırmayı, arazi tahribatını önlemeyi ve toprakların iklim değişikliğine uyumunu sağlamayı amaçlıyor. Proje sonuçları, cep telefonları üzerinden erişilebilir hale getirilerek üreticilerin bilgilenmesi sağlanacak.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca finanse edilen "Trakya Bölgesi'nde İklim Değişimine Adaptasyon İçin Nötr Arazi Bozunumu Projesi (İklimTrak)" kapsamında, kentteki bir otelde eğitim düzenlendi. NKÜ Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, programda konuşma yaptı.