04.01.2022-12:43 (Son Güncelleme:04.01.2022-16:40)

Trabzon'da Rekor İhracat: 4 Ayda 25 Ülkeye 1059 Ton Hamsi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2021-2022 Eylül ayından itibaren 4 ayda toplamda 25 ülkeye 1059 ton hamsi ihraç edildiğini ifade etti.

İhraç edilen hamsilerin ülkeye 4 milyon 671 bin 512 dolar giriş sağladığını ifade eden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, önce yıl dönemine göre gelirde yüzde 33 artış yaşanırken, hamsi miktarında ise yüzde 49 artış yaşandığına dikkat çekti.

HAMSİ İHRACATI HEM EKONOMİYE HEM DE İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR

Hamsi ihracatının ülkenin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlıyor. Trabzon’da hamsinin ihraç edildiği tesislere dönemsel olarak 2 bin kişinin işçi olarak aldığı belirtildi.

Türkiye’nin hamsi ihracatında 205 tonluk kısmının Trabzon’da bulunan 5 firma tarafından karşılandığını belirten Gürdoğan, ‘Trabzon'dan 5 ülkeye yapılan ihracattan 579 bin 817 dolar gelir elde edildi. Hamsi ihracatından sağlanan gelir, önceki yıla göre değer bazında yüzde 127, miktar bazında ise yüzde 82 arttı’ ifadelerine yer verdi.


Gürdoğan, Trabzon’dan en fazla hamsi ihracatının 140 ton ile Almanya’ya gönderildiğini ve yapılan ihracat sonrasında ülkeye 433 bin 354 dolar döviz girişinin olduğuna vurgu yaptı. Belçika'ya yapılan ihracatın 82 bin 959 dolar getirisinin olduğunu dile getiren Gürdoğan, ihracatta Hollanda, İsveç ve Azerbaycan'ın da olduğunu belirtti.

Hamsi ihracatının ülkeye döviz getirisiyle birlikte iş istihdamına katkı sağladığını belirten Gürdoğan, ‘Bir tesiste ortalama olarak en az mevsimsel olarak baktığımızda işçi sayısı 500'e kadar çıkabiliyor ama bunun yanında denizde avlanan, çalışan sayısını da koyduğumuz zaman binlerce kişiye hamsinin ekmek kapısı olduğunu görüyoruz’ dedi.

HAZIR YEMEK SEKTÖRÜNDEKİ DEĞİŞİME AYAK UYDURUYORUZ

İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihraç edilen hamsilerin bir kısmının ayıklanmadan, bir kısmının ise ayıklanıp temizlendikten sonra paketlendiğini anlattı.


Hamsinin hazır yemek olarak tüketilmesinde çok fazla talep aldıklarını ifade eden Gürdoğan, ‘Tüketiciler bunu aldığı zaman direkt fırında yapıyorlar, temizlemesi ile uğraşmıyorlar. Türk ihracatçısı olarak balık çeşitlerimizle dünyadaki paketleme ve hazır yemek sektöründeki değişime ayak uyduruyoruz. Bunun için de firmalarımız Ar-Ge çalışmalarına önem veriyor. Bu ihracatımızı onların istekleri doğrultusunda, hazır yemek şeklinde paketleyerek ve dondurulmuş olarak soğuk zincirle oralara yollayıp tüketime sunmak en büyük arzumuzdur’ diye konuştu.

DÜNYA PİYASALARINA TÜRK MARKASIYLA TEK ELDEN GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Gürdoğan, balıkçılık sektöründeki sorunların giderilmesi konusunda Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) bu bağlamda çalışmalar yaptığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı; ‘Balıkçılık sektörünü üvey evlat muamelesinden kurtardığımız zaman, Norveç örneği gibi kümelenme modeliyle çok şeyler yapılabileceğinin altını çizmek isterim’

İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz’in balık ihracatında önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. Gürdoğan, ‘Bunun artırılması için daha modern tesislere, daha büyük soğuk hava depolarına ihtiyacımız var. Buna göre bir ihracat hamlesi başlatmamız lazım. Bugün itibarıyla su ürünleri ihracatımız bölgemizde toplam 104 milyon dolar seviyesinde ama biz bu rakamın 1 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini görüyoruz. Bu da binlerce kişinin istihdamı demek’ dedi.

Sektörde Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Gürdoğan, ‘Doğu Karadeniz'in ihracatına baktığımız zaman, bundan fazla değil, 5 sene önceye gittiğimiz zaman 5 milyon dolar ihracat söz konusuydu. Bugün geldiğimiz noktada 100 milyon dolar ihracattan söz ediyoruz. Bugün hiçbir sektörde yüzde 500-600 rakamlarını artıran bir sektör yok. Demek ki talep var’ ifadelerini kullandı.


Gürdoğan, balıkçılığın yalnızca avlanmakla olmadığını, başarının artırılması için deniz canlılarını korumak gerektiğini ve bilim doğrultusunda yol alınması gerektiğine vurgu yaptı. Bununla birlikte balıkçılığın Japonya ve Norveç gibi başarılar elde edilebileceğini ifade etti.

Balıkçılık sektöründe kümelenme modelinin bir hayli önemli olduğuna dikkat çekerek Gürdoğan, şu ifadeleri kullandı; ‘Özellikle Norveç'teki kümelenme modeli için biz Sürmene Çamburnu'ndaki eski tersane alanını balıkçılarımızla beraber istiyoruz. Burada üretimini hep birlikte, ihracatını da tek elden yaparak dünya piyasalarına Türk markasıyla tek elden girmeyi hedefliyoruz’

İHRACATIN BÜYÜK BÖLÜMÜ AVRUPA ÜLKELERİNE YAPILIYOR

Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde 15 yıldır faaliyet gösteren Polifish Deniz ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun da, 2021 yılında 200 ton hamsinin ihracatını gerçekleştirdiklerini ve bu konuda önemli bir kısmının karşılandığını ifade etti.

İhracatın büyük kısmının Almanya ve Fransa ülkelerine yapıldığına dikkat çeken Altun, öte yandan Azerbaycan’a da bir miktar dış satım yaptıklarını da söyledi.

Polifish Deniz ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, hamsi işleme kapasitelerinin günlük 12 ton olduğunu ifade etti. Hamsi sezonunda 150 kişiye istihdam açtıkları belirten Altun, ihracatın diğer aşamalarında ise bu sayının 400-500 kişiye ulaştığını anlattı.

Avrupa ülkelerinde genellikle hazır olan ürünlerin talep edildiğine dikkat çeken Polifish Deniz ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, bu konudaki talepleri karşılayabilmek adına Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini ifade etti. Altun, aynı zamanda balık ihracatını yaparak ülke ekonomisine ve istihdama katkıda bulunduklarını aktardı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr