30.09.2024-14:16 (Son Güncelleme:30.09.2024-14:16)

Trabzon'da İklim Değişikliği Eğitimi Başladı

Trabzon'da iklim değişikliğine yönelik eğitim programı başladı, uzmanlar iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bilgileri paylaştı.

Trabzon'da İklim Değişikliğine Yönelik Eğitim Programı

Trabzon, Türkiye'de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi çerçevesinde "İklim Değişikliğine Uyum ve Sektörel Farkındalık Eğitimi" adlı bir programı başlattı.

İklim Değişikliği Üzerine Tartışmalar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Korkmaz, düzenlenen etkinlikte iklim değişikliğin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde en fazla konuşulan konular arasında yer aldığını vurguladı.

Korkmaz, "İklim, geçmişte güneşin etkileri veya yıldızların hareketleri dolayısıyla doğal olarak değişirken, 1800'lü yıllardan sonra Sanayi Devrimi ile bu değişim insan etkisiyle hızlı bir seyir izlemeye başladı. Fosil yakıtların kullanımı, iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri durumuna geldi" şeklinde konuştu.

İklim Değişikliğiyle Mücadele Stratejileri

Korkmaz, düzensiz yağışlar, azalan kar yağışı ve orman ile tarım alanlarının yok edilmesinin iklim değişikliğini hızlandırdığına dikkat çekti. Ayrıca, Bakanlığın iklim değişikliğiyle mücadele için bir başkanlık kurduğunu belirtti ve ülkenin çeşitli yükümlülükleri olduğunu söyledi.

Dr. Ömer Öztürk, İklim Değişikliği Başkanlığı uzmanı ve etkinlikte sunum yaparak, proje çerçevesinde oluşturulmuş 40 stratejik eylem planı ile 129 belirli eylemin bulunduğunu açıkladı.

İklim Kanunu ve Yerel İklim Planları

Öztürk, "Yakında yayımlanacak İklim Kanunu ile tüm belediyelerin kendi İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlaması zorunlu hale gelecek" dedi. Bu süreçte ilk adım olarak risk değerlendirmesi yapılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Öztürk, ayrıca 6 pilot ilde Yerel İklim Değişikliği Planı hazırlanacağını ve bu konuda rehberlerin oluşturulacağını belirtti. "Belediyeler, bu rehberlere dayanarak iklim eylem planlarını hazırlama yöntemlerini örneklerle görecekler" dedi.

Bu kapsamda, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen eğitim programının yarın sona ereceği bildirildi.

Trabzon'da "Türkiye'de İklim Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında "İklim Değişikliğine Uyum ve Sektörel Farkındalık Eğitimi" başladı. İklim Değişikliği Başkanlığında görevli iklim değişikliği uzmanı Dr. Ömer Öztürk, sunumunu gerçekleştirdi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr