10.10.2024-16:00 (Son Güncelleme:10.10.2024-16:00)

Trabzon'da Geleneksel Türk Sanatları Sergisi: Dualı Sultan Gömlekleri

Trabzon'da açılan sergi, dualı gömlekler ve geleneksel sanatlar ile Osmanlı kültürünü tanıtıyor.

Trabzon'da Geleneksel Türk Sanatları Sergisi Açıldı

Trabzon'da, Osmanlı padişahlarının savaşlarda galip gelmek ve kötü enerjilerden korunmak için giydiği dualı gömleklerin replikalarının sergilendiği "Dualı Sultan Gömlekleri ve Geleneksel Türk Sanatları" etkinliği gerçekleşti.

Önemli İsimlerin Eserleri Sergilendi

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen bu sergide, projeyi koordine eden hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu, ebru sanatçısı Sevgi Şen ve mozaik sanatçısı Cemile Aral gibi önemli isimlerin eserleri yer aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Açıklamaları

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde yapılan açılışta, Trabzon'un kültür, sanat ve tarih açısından zengin bir şehir olduğunu vurguladı. Genç, "Bu değerlerin yaşatılması ve sergilenmesi oldukça önemlidir." diyerek serginin anlamına dikkat çekti.

Gömleklerin Önemi ve Kategorileri

Dr. Vanlıoğlu, Trabzon'da ilk kez dualı sultan gömleklerinin, ebru ve tezhip sanatlarıyla bir araya geldiğini belirtti. „Gömlekler iki ana kategoriye ayrılabilir. İlki, İstanbul Topkapı Sarayı'nda bulunan ve replikalarını yaptığımız dualı sultan gömlekleri, diğeri ise tasarım gömlekleridir." ifadelerini kullandı.

Etkinlik Detayları

AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu'nun konuşmasının ardından, Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımı çeşitli marşlar seslendirdi. Serginin açılışını yapan Genç ve beraberindekiler, toplam 26 dualı gömleğin yanı sıra ebru, tezhip ve mozaik eserleri hakkında sanatçılardan bilgi aldı. Sergi, 15 Ekim'e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

Trabzon'da Osmanlı padişahlarının savaşlarda galip gelmek ve kötülüklerden korunmak için giydiği dualı gömleklerin replikalarından oluşan "Dualı Sultan Gömlekleri ve Geleneksel Türk Sanatları" sergisi açıldı. Açılışta mehteran takımı gösteri sundu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr