Topkapı Sarayı’nı Kim Yaptırdı?
Topkapı Sarayı'nı kim yaptırdı? Topkapı Sarayı'nın bölümleri nelerdir? Topkapı Sarayı'nın müze olarak açılması nasıl olmuştur?
TOPKAPI SARAYI'NI KİM YAPTIRDI?
Fatih Sultan Mehmet'in emriyle 1478'te yaptırılan bu saray Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadarki sürede birçok padişaha, sultana, saray kişilerine ev sahipliği yapmıştır. Birçok şehzade yetiştiren ve savaşları gören bu saray tarihin en önemli noktalarından biridir. Diğer önemli saraylar yapılana kadar padişah ve sultanların yaşadığı bir yer olarak bilinmektedir. Sonradan Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı gibi yapıların olmasıyla beraber Topkapı Sarayı eski işlevini yitirmiştir.
TOPKAPI SARAYI'NIN MÜZE OLARAK AÇILMASI
Topkapı Sarayını Kim Yaptırdı: Padişah ve sultanların vazgeçilmez yeri olan Topkapı Sarayı yönetim ve idarenin merkez noktası olarak bilinmektedir. Sarayın müze olarak açılması ise Abdülmecit dönemine denk gelmektedir.
Gelen İngiliz elçisine sarayın hazinesindeki eşyalar gösterilir. Bu dönemden sonra saraydaki eski eşyaları gelen yabancı milletlere tanıtmak ve göstermek klasik bir gelenek haline geldiğini söyleyebiliriz. Abdülaziz döneminde ampir üslupla vitrinler yapılmıştır.
TOPKAPI SARAYI'NIN BÖLÜMLERİ NELERDİR?
Topkapı Sarayını Kim Yaptırdı: İstanbul ve Haliç'in ortasında kalan muhteşem manzarasıyla dikkat çeken saray birçok bölüme sahiptir. Devletin yönetildiği, eğitimin yapıldığı ve padişahlarının yetiştiği bir yer olması açısından son derece önemlidir. Saray kara ve deniz kapılarıyla birçok yere açılmaktadır. Bölümlerinden biri Saltanat Kapısı'dır. Birun ve Enderun gibi önemli bölümleri de bulunmaktadır. Avlu, Harem gibi birçok ayrı bölümlere ayrılmaktadır. Haremde padişahın eşleri ve çocukları bulunmaktadır.
Çeşitli organizasyon ve faaliyetlere ev sahipliği yaparak entrikaların baş merkezidir. Harem özel ve yasaklanan bir yer olarak dikkat çekmektedir. Aile kavramının karşılandığı bir yerdir. Mimari olarak dikkat çeken bir görüntüsü vardır. Padişah ve ailelerinin müzikli eğlenceleri, toplantı ve bayramlaşmalar sarayın bu bölümünde gerçekleşmektedir.
Kılıç kuşanma törenleri ve padişahların tahta çıkışında önemli bir noktada bulunmaktadır. Sultanların doğumu, büyümesi ve eğitimi burada gerçekleşmektedir. Aynı zamanda nişan ve düğün için yapılan eğlencelerin baş merkezi haremdir. Sultan Hamamı ise padişahların kişisel temizliğini gerçekleştirdiği bir yerdir. Hem mimarisi hem de kullanışlılığı ile dikkat çeken hamam padişahların kullandığı önemli bölümlerinden biridir. Yemiş Odası olarak bilinen bölüm ise diğer bir adıyla yemek odası olarak bilinmektedir.
Duvarlarında bulunan meyve ve çiçek simgeleri mimarisini hoş bir hale getirmektedir. Bu oda aynı zamanda III. Ahmet'in odası olarak da bilinir. Valide Sultan Dairesi ise padişahın annesinin kaldığı bir yer olarak dikkat çekmektedir. Topkapı Sarayı'nın en önemli noktalarından biridir. Padişahın ailesi ve annesinin kaldığı yer son derece güzel bir mimariyle yapılmıştır. Haremin bilinen en üst liderleri validelerdir.