03.02.2020-14:00 (Son Güncelleme:03.02.2020-13:57)

Ton Balığı Gerçekten Faydalı mı?

Ucuz ve kolay bir besin olmasının yanı sıra sağlıklı beslenme açısından da sıkça tercih edilen konserve ton balığı sandığınız kadar faydalı mı?  Detaylar haberimizde…

Vücut için gerekli olan ve tükettiğimiz besinlerle dışarıdan aldığımız Omega-3 bakımından en zengin gıdalardan birisi de ton balığıdır. Omega-3 kaynağı olmasının yanında selenyum, magnezyum ve B vitamini bakımından da zengin olması ton balığını eşsiz bir besin kaynağı haline getiriyor. Peki, ton balığı tüketiminde sağlık açısından sorun nerede başlıyor? İşte detaylar…

KONSERVE TON BALIĞI NE KADAR SAĞLIKLI?

Günümüzdeki ton balığı konservelerinin birçoğu yağ kullanılarak yapılıyor. Doymuş yağ oranı yüksek konserveler ne yazık ki kalp ve damar tıkanıklığına neden oluyor. Ayrıca tek sorun bu da değil. Konservelerde kullanılan doymuş yağ kötü kolesterolün yükselmesinde etkili rol oynuyor.

SAĞLIKLI BİR TON BALIĞI KONSERVESİ NASIL OLMALI?

Bir porsiyon ton balığı konservesi, içerisindeki tüm yağ alındıktan sonra bile yaklaşık 300 kalori içerir. Üstelik bu yağın bir kısmı da son derece zararlı olan doymuş yağlardan oluşur. Oysa suda konserve edilmiş ton balığı sadece 90 kaloridir ve içeriğinin büyük kısmı dışarıdan alınması gereken vitamin ve minerallerden oluşur.

KONSERVE TON BALIĞI ALIRKEN BUNA DİKKAT EDİN!

Konservede kullanılan yağın doymamış yağlar bakımından zengin olması son derece önemlidir. Bu nedenle alacağınız konservelerin sadece balık, su ve tuz içermesine dikkat etmelisiniz. Bu tür konservelerin besin değerleri yüksek, kalori değerleri düşük olur. Her balık, suda geçirdiği dönem boyunca doğaya karışan cıvanın bir kısmını emer. Cıva oranı büyük balıklarda daha fazlayken, küçük balıklarda daha az olur. Balıktaki cıva oranı, balığın yetiştiği yere göre önemli farklılıklar gösterir. Buna göre, doğada yaşayan bir balıkta daha yüksek cıva varken, kontrollü bir ortamda yetiştirilen çiftlik balığında daha az cıva bulunur.

CIVA ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜDÜR

Yüksek cıva tüketimi tedavisi mümkün olmayan pek çok organ hasarına neden olur. Özellikle hamilelik döneminde alınan cıva, bebekte zihinsel gelişim bozukluğuna yol açabilmektedir. Bu nedenle başta hamilelerin ve küçük çocukların cıva alımını sınırlamak için belli miktarda balık tüketmesi daha doğru olur

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr