23.09.2024-16:42 (Son Güncelleme:23.09.2024-16:42)

Tomris Giritlioğlu kimdir, nereli? Tomris Giritlioğlu neden öldü, ne kanseri? Tomris Giritlioğlu kanser sebebiyle hayatını kaybetti

Yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu kanser sebebiyle hayatını kaybetti. Usta ismin hayatı ve ölüm nedenini bilmek isteyenler arama motorlarına yönelerek Tomris Giritlioğlu kimdir, Tomris Giritlioğlu nereli, Tomris Giritlioğlu neden öldü, Tomris Giritlioğlu ne kanseri gibi soruları araştırmaya başladı.

Bir süredir kanser savaşı veren ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu yaşam savaşını kaybetti. Dönem dizisi akımının yaratıcısı olarak kabul edilen Tomris Giritlioğlu’nun ölümü sevenlerini yasa boğarken üzücü olayın ardından Tomris Giritlioğlu kimdir, Tomris Giritlioğlu nereli, Tomris Giritlioğlu neden öldü, Tomris Giritlioğlu ne kanseri gibi sorular merak edildi.

Tomris Giritlioğlu neden öldü?

Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Giritlioğlu’nun vefatı, sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı. Kariyerinde birçok başarılı projeye imza atan Giritlioğlu, güçlü anlatımı ve toplumsal meseleleri ele alış biçimiyle sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuştu.


Tomris Giritlioğlu kimdir?

Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. Aslen Hataylı bir ailenin çocuğu olan Giritlioğlu’nun babası Ali Arcak, Kadınhanı’nda hakimlik yapıyordu. Annesi Sakine Arcak (Günaydın) ile birlikte Adana’da geçen çocukluk yıllarının ardından, eğitimine TED Ankara Koleji’nde devam etti. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Giritlioğlu, öğrencilik yıllarında sinema yönetmeni olma hayalini kurmaya başladı. Mezuniyetinin ardından TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başlayan sanatçı, kariyerine burada adım attı.

Tomris Giritlioğlu filmleri

Giritlioğlu, TRT'de Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri'nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçti. Bu dönemde “Tabletten Belgesele” ve “Beyoğlu” adlı belgeselleri yönetti. 1989 yılında ise ilk filmi “Kantodan Tangoya” ile sinemaseverlerin karşısına çıktı. İlk uzun metrajlı filmi olan “Suyun Öte Yanı” (1991) ile dikkatleri üzerine çekti ve birçok ödül kazandı.

Tomris Giritlioğlu, 1994 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Yaz Yağmuru” öyküsünü sinemaya uyarladı. 1995 yılında Mehmet Eroğlu’nun “Yarım Kalan Yürüyüş” romanından uyarladığı “80. Adım” filmiyle ödüller kazanmaya devam etti. 1999 yılında yönettiği “Salkım Hanımın Taneleri” filmiyle Türk sinemasında büyük ses getirdi ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü aldı.

2002 yılında TRT’den emekli olan Giritlioğlu, emeklilik sonrası özel televizyonlar için dizi projeleri üretmeye başladı. "Asi", "Aşka Sürgün", "Hatırla Sevgili" ve "Bu Kalp Seni Unutur mu?" gibi popüler dizilerde yapımcı, yönetmen ve proje tasarımcısı olarak görev aldı. Televizyon dünyasında da adından sıkça söz ettiren Giritlioğlu, bu alandaki başarısını perçinledi.

Yönetmen Olarak Filmleri

1989: Kantodan Tangoya

1991: Suyun Öte Yanı

1993: Yaz Yağmuru

1996: 80. Adım

1999: Salkım Hanımın Taneleri

2008: Güz Sancısı

Dizi Projeleri

2002-2003: Gülbeyaz

2005-2007: Ihlamurlar Altında

2006-2008: Hatırla Sevgili

2007-2009: Asi

2009-2010: Bu Kalp Seni Unutur mu?

2012-2013: Kayıp Şehir

muratcankilic@haber365.com.tr