08.01.2022-13:51 (Son Güncelleme:08.01.2022-13:51)

Token ile Coin Arasındaki Fark Nedir?

Kripto para terimleri oldukça araştırılmaktadır ve coin ile token arasındaki fark hala birçok yatırımcı tarafından karıştırılmaktadır. Blok zinciri mantığının farklı olduğu bu iki terim, sıkça sorulmaktadır.

Kripto para terminolojisi oldukça geniştir ve yabancı dillerden gelen birçok kelime bulunmaktadır. Token ve coin ise aralarında en çok bilinen terimlerin başında geliyor. Boğa sezonu, ayı sezonu, balinalar artık gittikçe bilinen terimler haline gelmişken, coin ile token hala karıştırılabiliyor. İkisi, yakından bakıldığında birbirinden farklı terimlerdir.

TOKEN NEDİR?

Token, bağımsız bir blok zincir üzerine inşa edilmeyen, hali hazırda var olan bir blok zincir üzerine kurulan bir değerdir. Farklı bir kripto paranın blok zincirini kullanmaktadır. Üzerine inşa ettiği kripto para blok zincirine de belli bir miktarda değer kazandırmaktadır. Kripto para değil, bir mülktür; dijital değerdir.

TOKEN NE DEMEK?

İngilizceden dilimize geçen token kelimesinin Türkçe karşılığı jetondur. Dijital bir varlık olan token için Türkiye'de jeton karşılığı henüz kullanılmamaktadır.

COIN NEDİR?

Coin denilen şey, direkt olarak kendi blok zincirini oluşturan, kendi ekosisteminde varlığını sürdüren kripto paraların tanımıdır. Tokendan bu yolda ayrılırlar. Token kendi ekosistemini kullanmazken, coin kendi sisteminde bulunmaktadır.


GAS FEE NE DEMEKTİR?

Ethereum sayesinde sıkça sorulan bir konu haline gelen gas fee, aslında tokenların blok zincirde geliştirme yapmak için o blok zincire verdiği fiyat anlamına gelir. Gas fiyatı ne kadar yüksek olursa işlem onaylanma daha kısa sürmektedir. İşlemin karmaşıklığıyla gas fiyatının oranı aynıdır.

ARALARINDAKİ TEMEL FARK NEDİR?

İkisi her ne kadar aynı gibi gözükse ve yatırım yapılırken bu farka dikkat edilmese de aralarında belirli bir değişiklik bulunmaktadır. Bir kripto paraya coin demek için, onun kendi blok zincirine sahip olması gerekmektedir. Bitcoin, Ethereum, Solana bunun için en temel örneklerdir. Bir blok zinciri altyapısını kullanan, bu blok zincirler üzerine inşa edilen paralarsa token'dır. Ethereum blok zincirini kullanan paralar mesela token olarak yer alır. Ariva bir tokendır. Metaverse oyunların çoğu ya Solana ya da Ethereum blok zinciri üzerine kuruludur. Bu da oyun içinde kullanılan paraları token yapmaktadır. Star Atlas'ın Atlas'ı coin değil, tokendır çünkü Solana blok zincirini kullanmaktadır.

DİJİTAL PARA NEDİR?

Dijital para, tüm elektronik paraları tanımlamak için kullanılır. İlk dijital para 1983 yılında üretilir. Coin, token, sanal para da dijital para teriminin altında toplanabilmektedir.

Diğer kripto para terimlerini merak ediyorsanız bu habere ulaşabilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr