Tokat’taki tarihi kalede Jül Sezar'a ait izler bulundu! Zile’de Veni, vidi, vici sevinci
Zile'de devam eden tarihi kale kazı çalışmalarında, Roma İmparatoru Jül Sezar'a ait olduğu düşünülen izlerin ortaya çıkması, arkeologları heyecanlandırdı. Roma İmparatorluğu'nun önemli tarihine ışık tutabilecek bu keşif, bölgede büyük bir ilgi uyandırdı. Kaledeki kazıları yürüten ekip, duvar resimleri ve yazıtların yanı sıra, Jül Sezar'a ait "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü içeren bir yazıtın bulunduğunu açıkladı.
Zile'deki tarihi kalede, Roma İmparatoru Jül Sezar'a ait olduğuna inanılan ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözlerinin sarf edildiği yerde yaklaşık 2 yıldır devam eden kazı çalışmaları, önemli arkeolojik bulguların ortaya çıkmasına vesile oldu. Tokat Müze Müdürlüğü başkanlığında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Murat Tekin'in bilimsel sorumluluğunda yürütülen çalışmalar, Dr. Öğretim Üyesi Şengül Dilek Ful ve Dr. Öğretim Üyesi Hatice Uyanık liderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.
Ekip, Zile'nin tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak ve özellikle Jül Sezar'a ait izleri belgelemek amacıyla kazıları sürdürüyor. Şu ana kadar elde edilen bulgular arasında duvar resimleri, yazıtlar ve antik mimari kalıntılar bulunuyor. Ancak, en dikkat çekici bulgu, Jül Sezar'a ait olduğuna inanılan ünlü sözlerin yazılı olduğu bir yazıtın keşfi oldu.
Zile Belediye Başkanı, kazı alanındaki bu önemli keşif hakkında bir açıklama yaparak, "Zile'nin tarihi zenginliği konusundaki bu yeni bulgu, hem yerel halkımız hem de tarih meraklıları için büyük bir gurur kaynağı olacak. Bu keşif, Zile'nin tarihine olan ilgiyi daha da artıracak ve bölgenin kültürel turizmine katkı sağlayacaktır." dedi.
Zile Kalesi'nde yapılan kazılarda ortaya çıkan ve tahminen 3 bin yıl öncesine dayanan antik tiyatro, bölgenin tarihi zenginliklerine yeni bir perspektif kazandırıyor. Kazı çalışmalarını destekleyen Zile Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmettin Eryılmaz, antik tiyatronun "Roma tiyatrosu" tarzında tasarlandığını belirtti.
"Roma tiyatrosu ortaya çıktı."
Zile Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmettin Eryılmaz, Sezar'ın ünlü sözlerini dile getirdiği yerde yapılan kazılarda tarihi izlere rastlandığını belirterek, "2022'de başlanan kazılarda çok enteresan bulgular elde ettik. Tokat Valiliğinin katkılarıyla Tokat Müzesi denetiminde, TOGÜ hocalarımızca burası kazıldı. Özel idarenin desteği ile çok enteresan veriler ortaya çıktı. Burada sadece 3 basamak görünüyordu. Kimisi amfi tiyatro, kimisi taş ocağı diyordu. Burayı kazınca inanılmaz güzellikte Roma tiyatrosu ortaya çıktı." dedi.
"Evlerin altında tarih yatıyor!"
Amfi tiyatroların genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunduğunu da sözlerine ekleyen Eryılmaz, "Anadolu'da böyle zengin ve büyük tiyatronun çıkması ilginç. Tokat'ın da ilk tiyatrosu. Bölge turizmine çok ciddi şeyler katacağı kanısındayız. Neler çıkacak, bilmiyoruz. Mozaiklerden bahsediliyor. Temel taşları evin bodrum katında. Tek şanssızlığımız, buradaki meskun bölgenin altına inmesi. Evlerin altında birer tarih yatıyor."dedi.