09.07.2019-11:54 (Son Güncelleme:09.07.2019-11:41)

Tiroit Hastalıkları Hangileridir? Tiroit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tiroit eksikliği veya fazlalığı, ciddi rahatsızlıklar, şikayetler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle metabolizmanın genel işleyişi açısından tiroit bezi fonksiyonları çok önemlidir. İyi huylu tiroit hastalıkları ve kötü huylu tiroit hastalıklar vardır. Peki bunlar hangileridir? Gelin birlikte bakalım.

İyi huylu tiroit hastalıkları ve kötü huylu tiroit hastalıkları nelerdir? Tiroit hastalıkları nelerdir sorusunun alt dalları olarak sorulmaktadır. Tiroidin büyümesi durumu genelde 'guatr' hastalığı olarak bilinir. Tiroit içerisinde veya dışında tomurcuklanma şeklinde görünür. Tiroit fazla hormon ürettiğinde fazla çalışan bir tiroit söz konusu oluyor, bu durum da zehirli guatr ve hipertiroidi olarak belirtiliyor.

Kötü huylu tiroit hastalıkları arasında tiroit kanseri başlı başına temel bir durumdur. Tiroidin yapısında bulunan hücrelerde sıkıntı meydana gelir. Papiller ve folliküler tiroit kanserleri en çok görülen tiroit kanseri hastalıklarıdır.

TİROİT AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Tiroit hastalıklarına sebep olan durumların ortadan kalkması için tiroit ameliyatları yapılır. Genelde "tirodektomi" ismiyle bilinen tiroidin çıkarılması olarak tanımlanır.

Bu ameliyat sorunun cinsine ve tiroidin durumuna göre sağ veya sol tiroit veya iki taraflı yapılabilir. Tek taraflı ameliyatta, o kısımdaki tüm tiroit dokusu, tiroit bezinin genelini alakadar eden bir ameliyatta ise iki taraftaki tüm tiroit dokusu çıkarılmaktadır. Bazen tiroit kanseri için yapılan ameliyata boyundaki lenf bezleri de çıkarılır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr