15.02.2019-15:43 (Son Güncelleme:15.02.2019-15:39)

Tiroid Hastalığında İyot Nasıl Kullanılmalıdır?

Tiroid hormonları tirozin aminoasidinin iyot ile birleşmesiyle sentezlenir. Bu nedenle iyot tiroid hormonlarının yapımı için oldukça gereklidir.

Tiroid hormonları tirozin aminoasidinin iyot ile birleşmesiyle sentezlenir. Bu nedenle iyot tiroid hormonlarının yapımı için oldukça gereklidir.

Tükettiğimiz besinlerle vücudumuza iyot alınır fakat besinlerle birlikte aldığımız iyor yeterli değildir. Bu nedenle özellikle Türkiye’deki tuzlar iyotlandırılmıştır.

İyot eksikliği tiroid bezinin büyümesine yol açar. Hamilelerde iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara ya da bebeğin gelişiminde sorunlar yaşanmasına sebebiyet verebilir. İyot eksikliği tiroid hormonlarının eksilmesine yani hipotiroidiye yol açtığından bu olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

Hashimoto hastalığı genellikle hipotiroidi ile sonuçlanır. Hastalığın pek çok sebebi bulunuyor. Otoimmun kronik bir hastalık olan Hashimoto da fazla iyot kullanımı antikorların yükselmesine sebep olur. Bu bilgiyi destekleyen araştırmalar olsa bile yalnızca bu bilgiye doğrultusunda iyodun tiroid hastalarındaki öneminigöz ardı etmemeliyiz. Çünkü iyot tiroid hormonu sentezi için gerekli bir besindir.

Hashimoto ve diğer tiroid hastalıklarında “hipertiroid” denilen fazla hormon yapımı halinde iyot tüketimi yasaklanır ve hastalara “iyotsuz tuz” tüketmeleri tavsiye edilir. Bu özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanımı hatta gerekli görülen kişilerde ilave iyot ilacı da önerilebilir.

İyotlu tuz kullanımı hakkında birbiriyle çelişen söylemler olması insanları da yanlış yönlendirmekte. Hipotroidisi olan bir hastaya iyot alması amacıyla“balık yemelisiniz” derken, iyotlu tuzu yasaklamak başlı başına çelişkili bir durumdur.

Bu sebeple özel durumlar dışında “iyotlu tuz” tercih edilmelidir. Fakat tuzun kullanımı her zaman az olmalıdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr