30.09.2024-15:10 (Son Güncelleme:30.09.2024-15:10)

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu Özbekistan'da İki Ülke Arasındaki Ticaret İlişkilerini Güçlendirdi

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Özbekistan'da ticaret anlaşmasının genişletilmesi üzerine müzakerelerde bulundu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, Özbekistan'da Ticaret Anlaşmasını Görüşmek Üzere Toplandı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, şehrin kalbi Taşkent'te Türkiye-Özbekistan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesine yönelik önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Özbekistan İle İşbirliği Geliştiriliyor

Tuzcu, Özbekistan'daki Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliyev ile bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine dair stratejiler tartışıldı. Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in Türkiye ziyaretinde ticari ilişkilerin geliştirilmesi için kendisini görevlendirdiğini hatırlatarak sürecin önemine vurgu yaptı.

Hedefler ve Stratejiler

Tuzcu, iki ülke Cumhurbaşkanlarının Haziran 2023'te gerçekleştirdikleri toplantıda ikili ticaret hacminin önümüzdeki dönemde 5 milyar dolara, daha uzun vadede ise 10 milyar dolara çıkarılması hedefini belirttiklerini ifade etti. Son beş yılda ticaret hacminin iki katına çıkmasına dikkat çeken Tuzcu, geçen yıl bu rakamın 3,2 milyar dolar seviyesine geldiğini belirtti.

Aralık 2023'te düzenlenecek Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Toplantısı'nda 107 maddelik bir eylem planının kabul edildiğini hatırlatan Tuzcu, bu planı hayata geçirmek için her iki ülke arasında önemli görevler üstlenileceğini kaydetti.

Türk Şirketleri İçin Yeni Fırsatlar

Tuzcu, Özbekistan'ın 37 milyonluk büyük nüfusuyla Türk şirketleri için stratejik bir pazar olduğunu vurgulayarak, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesi ile ticaret hacmini artırmayı amaçladıklarını iletti.

Görüşmelerin devamında Tuzcu, Özbek tarafına Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde Türkiye'nin deneyimlerini aktararak, ticaret önlemleri ve risk esaslı ithalat konularında eğitim vereceklerini belirtti. Bugün ayrıca Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşit Koçkarov ve Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov ile görüşmeler gerçekleştirecek.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu (fotoğrafta), Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Türkiye-Özbekistan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesine ilişkin müzakerelerde bulundu. Tuzcu ve beraberindeki heyet, Özbekistan'da Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliyev ile bir araya geldi, heyetler arası görüşmeler yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr