03.07.2020-16:15 (Son Güncelleme:03.07.2020-16:14)

Tetanoz Aşısı Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Uygulanır?

Genellikle hamilelik sırasında öldürülmüş (inaktive edilmiş) virüsler içeren aşılar yapılabilir. Gebe kadınlar için canlı virüs içeren aşılar önerilmez.

Hamilelik sırasında rutin olarak iki aşı önerilir:

Grip (grip) aşısı. Grip aşısı, grip mevsiminde hamile olan kadınlar için önerilir. Grip aşısı etkisizleştirilmiş bir virüsten yapılır, bu nedenle hem siz hem de bebeğiniz için güvenlidir. Canlı bir virüsten yapılan grip burun spreylerinden kaçının.

Tetanoz toksoid, azalmış difteri toksoid ve aselüler boğmaca (Tdap) aşısı. Son Tdap veya tetanoz-difteri (Td) aşılamanız ne olursa olsun, yeni doğanı boğmacadan korumak için her hamilelik sırasında bir doz önerilir. İdeal olarak aşı, 27 ila 36 haftalık hamilelik arasında yapılmalıdır.

Grip aşısı ve Tdap (Tetanoz) aşısı Hamilelik sırasında yaptırmak sizi enfeksiyondan koruyabilir ve ayrıca doğumdan sonra bebeğinizin aşılanmadan önce korunmasına yardımcı olabilir. Bu önemlidir, çünkü grip ve boğmaca öksürüğü özellikle bebekler için tehlikeli olabilir.

Bazı enfeksiyonlar için yüksek risk altındaysanız, sağlık uzmanınız hamilelik sırasında hepatit B aşısı gibi diğer aşıları da önerebilir.

Sağlık uzmanınız, teorik bir risk oluşturdukları için hamilelik sırasında canlı virüs içeren aşılardan kaçınılmasını önerecektir. Hamilelik sırasında kaçınılması gereken aşı örnekleri şunlardır:

• Suçiçeği (suçiçeği) aşısı

• Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı

• Zona Aşısı

Hamilelik planlıyorsanız, önceden ihtiyaç duyabileceğiniz aşılar hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Hamileyken Tetanoz Aşısı Yaptırmak

Her hamilelikte, bir kadının doğum kusurlu bir bebeğe sahip olma şansı% 3-5 ile başlar; buna arka plan riski denir. Enfeksiyöz olmayan aşıların doğum kusurlarına veya gebelikte sorunlara neden olduğu gösterilmemiştir. Tetanoz ve difteri aşısı, hamilelik sırasında artmış risk olmaksızın uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Bu aşılar üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır ve güven verici bilgiler sunmaktadır. Doğum kusurlarında veya düşük, erken doğum, preeklampsi (gebeliğe bağlı tıbbi bir durum) veya ölü doğum gibi diğer gebelik problemlerinde artış bildirilmemiştir. Çalışmalar ayrıca, annenin hamilelik sırasında bu aşıları aldığı yeni doğan döneminde bebek için komplikasyon olasılığının da olmadığını bildirmektedir.

Tetanoz, Difteri Ve Boğmaca Nedir?

Tetanoz bakteriyel bir hastalıktır. Vücutta kasların ve ağrılı kas spazmlarının sıkılaşmasına neden olur. İyi tıbbi bakımla bile, tetanozlu insanların % 10-20'si hastalıktan ölür. Tetanoza neden olan bakteriler toprakta ve hayvan atıklarında bulunabilir ve açık bir kesim yoluyla bir kişinin vücuduna girer.

Difteri, sıklıkla ateş ve boğaz ağrısı ile başlayan bakteriyel bir enfeksiyondur. Boğazın ve hava yollarının arkasında ince bir tabaka (zar olarak adlandırılır) oluşabilir ve bu da nefes almayı zorlaştırır. Tedavi olmadan, difteri genellikle ölümcüldür. Aşı kullanımı ABD, Kanada ve diğer birçok ülkede difteri alışılmadık bir hale gelmiştir.

Boğmaca genellikle soğuk algınlığı semptomları ile başlayan bakteriyel bir hastalıktır. Birkaç hafta boyunca şiddetli öksürük gelişebilir. Hızlı, ağır öksürük, nefes alırken yüksek perdeli bir boğmaca sesine neden olabilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr