Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından son günlerde yapılan açıklamalar ve Mahmur’un PKK elebaşı olan sorumlusu terörist Selman Bozkır’ın MİT tarafından öldürülmesi ile söz konusu olan Mahmur Kampı yeniden gündem konusu olmaya başladı. Açık açık teröristlere yardım eden ve BM tarafından gözetilen Mahmur kamp terör örgütü için korunaklı bölge olarak yer alıyor. Her sene boyunca binlerce hain teröristi yetiştiren terör örgütü, yabancı istihbarat örgütleri ile bu kampta iletişim kuruyor. Bu örgütün içinde gayrimeşru ilişkilerden doğan çocuklar da bu kamplarda özel eğitim alıyor.
TERÖRİST KAMPINDA 13 BİN KİŞİ KALIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu Mahmur Kampı için ‘Terör örgütünün kuluçka merkezi’ söylemi üzerine rezalet terör kampı MİT ve TSK’nın hedefine girdi. 1998 senesinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan kamp, Erbil şehir merkezine 65 km uzaklıkta bulunuyor. Terör kampında kalanların sayısı ise dudak uçuklatacak şekilde. Bu kampta kalanların toplam sayısı 11 bin ila 13 bin civarında değişiklik gösteriyor. Kamp sözde sivilleri barındırdığı için, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği gözetimindeki kamplar içinde yer alıyor.
41 KAMP ARASINDA TEK
Irak’ın kuzeyinde bulunan 41 sığınmacı kampından biri olan Mahmur, terör örgütü PKK’nın gerçekleştirdiği faaliyetleri nedeniyle diğerlerinden farklı tutuluyor. Kamplar içinde yalnızca Mahmur’da düzenli askeri faaliyet düzenleniyor. Burada bulunan kampta yeni örgüte katılan teröristler silahlı eğitime tabi tutuluyor. Söz konusu eğitimde drone/maket uçak kullanma, suikast ve el yapımı patlayıcı (EYP) gibi birçok suç örgütüne bağlı eğitimler veriliyor.
KARACAK’A MAHMUR BAKIYOR
Söz konusu Mahmur kampında terör örgütü PKK tarafında eğitilen teröristler ilk olarak Mahmur yakınında bulunan Irak-Suriye lojistik ikmal hattı üzerinde yer alan Karacak Dağı’na gönderiliyor. 2018 senesinde TSK tarafından 30 uçakla vurulan Karacak’taki 500’e yakın teröristin lojistik desteği ve yaşam malzemeleri de Mahmur’dan sağlanıyor. Örgütün kamptan aldığı malzemeler içinde BM’nin destek verdiği kuruşların paketleri de yer alıyor. Yapılan çatışmalarda yaralanan teröristlerin tedavisinde Mahmur ara istasyon fonksiyonu görüyor. Bölgede yaralanan teröristlere ilk müdahale burada gerçekleşiyor.
İSTİHBARAT ÜSSÜ
Mahmur üzerinden terör örgütü yabancı istihbarat servisleri ile de iletişim kuruluyor. İstihbarat servislerinin uzantıları, paravan STK’larla yardım faaliyetinde kampa gelip gidiyor. Mahmur Kampı, terör örgütü ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi içinde de ciddi bir çatışma alanı meydana geliyor. Erbil’e 60 km uzaklıkta bulunan güçlü PKK varlığından rahatsızlık duyan Bölgesel Yönetim, Mahmur’a bir ambargoda bulunuyor. Bölgesel Yönetim’in, PKK’nın Mahmur’daki faaliyetleri hakkında ABD ve BM’ye çok fazla rapor sunduğu, fakat hiçbir adım atılmadığı bildiriliyor.
İLK ENDİŞE DUYAN İSE ABD OLDU
PKK’nın elebaşı ve Mahmur sorumlusu Selman Bozkır’ı MİT tarafından etkisiz hale getirilmesine ilk tepki, terör örgütün faaliyetlerine yardım ve yataklık eden ABD gösterdi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield, Mahmur’daki operasyondan ‘derin endişe’ yaşadığını bildirdi.. Greenfield, sosyal medya hesabından (Twitter) gerçekleştirdiği açıklamada endişelerinin olduğunu belirterek ‘Türk yetkililere Mahmur Mülteci Kampı’ndaki sivilleri hedef alacak herhangi bir saldırının uluslararası ve insancıl hukukun ihlali olacağını açıkça belirttim. Bugün kampın yakınındaki patlamadan derin endişe duyuyorum ve tüm tarafları mültecilerin haklarına saygı duymaya çağırıyorum’ ifadelerini kullandı.