14.06.2022-20:02 (Son Güncelleme:14.06.2022-20:02)

Telif hakkı nedir, nasıl alınır? Telif hakkı alma başvuruları nereye yapılır? Telif hakkı almanın önemi

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz terimlerden biri telif hakkıdır. Genellikle sosyal medya platformlarında karşımıza çıkan bu kelimenin anlamı ve önemi merak ediliyor. Peki, telif hakkı nedir, nasıl alınır? Telif hakkı almak için nereye başvuru yapılmalı? İşte detaylar...

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte telif hakkı terimini de sık duyar olduk. Anlamını bilmeyen kişiler ise telif hakkına dair detayları merak ediyor. Peki, telif hakkı nedir? Telif hakkının önemi nedir? Detaylar haberimizde...

Telif hakkı ne oluyor?

Bir kişinin oluşturmuş olduğu reel veya sanal bir olgu üstüne elde etmiş olduğu yasal hakka telif hakkı nedir. Telif hakkı; eser, düşünce veya yazılı metin için alınabilen bir haktır. Telif hakkı alan kişilere yasalarca ayrıcalıklar verilmektedir. Ancak telif hakkı alınmadığında projeleriniz veya düşünceleriniz başkaları tarafından kullanılabilir ve siz bunu engelleyemezsiniz.

 

Telif hakkının önemi nedir?

Telif hakkı, herhangi bir fikir ya da projeyi oluşturan kişileri korumayı hedefler. Telif hakkı, 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'yle netleşerek hayatımızdaki yerini almıştır.

- Telif hakkı kişilerin maddi çıkarlarını korumayı amaçlar,

- Telif hakkı eserleriniz ya da fikirlerinizin başkası tarafından çalınmasının önüne geçer,

- Telif aldığınız herhangi bir şey siz izin vermeden arz edilmez,

- Çoğaltılan bir eserin telif hakkını aldıysanız siz izin vermedikçe çoğaltılamaz,

- Yayma işleminde tek yetkili isim siz olursunuz,

- Telifi sizde olan bir ürün ölümünüzden sonra satışa sunulur veya yayılırsa geliri mirasçılarınıza paylaştırılır.

 

Telif hakkı nasıl alınıyor?

Telif hakkı almak isteyenler Noter'den telif almak istedikleri ürünün kendilerine ait olduğunu kanıtlayan belge almalılar. Eserin size ait olduğunu kanıtladığınızda tüm haklarını koruma altına alırsınız.

Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne şahsi ya da online başvuru yapabilirsiniz.

esmagulk@haber365.com.tr