13.03.2021-16:46 (Son Güncelleme:13.03.2021-16:46)

Teknoloji, peşinde getirdiği kolaylıklarla beraber birçok zararı da hayatımıza soktu. İşte bu zararlardan birkaçı...

1


Koronavirüs pandemisinin etkili olduğu günlerde aslında sosyal medya uygulamalarına olan talep artı. Teknoloji zaman içerisinde önlenemez bir gelişmeye ev sahipliği yapmıştır. Sürekli yenilenen akıllı telefonlar ve yüksek performanslı bilgisayarlar bunun en büyük kanıtı niteliğinde. Ancak bir taraftan gelişen teknolojinin getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra insanoğluna zararlı durumlarıyla da yüzleşmek zorundayız. İşte çağımızın en bilinen teknolojik hastalıkları.

2

EGO SÖRFÜ


İnternette ‘sörf yapmak’ terimi çok sık karşılaşılan bir kavram. Özellikle arama motorları üzerinden yazılan bir kelime ile binlerce sayfa açılması ve sayfalar arasında gezindiğimizde sörf yapmış oluruz. Fakat ego sörfü olarak nitelendirilen durum biraz daha farklı. İnsanların kendi isimlerini düzenli aralıklarla arama motorlarında aratıp internette kendileri ile ilgili gelişmeleri takip etmesi durumuna ego sörfü olarak nitelendiriliyor. Bu rahatsızlığa sahip kişiler internette kendileri hakkında söylenen her şeyi bilmek isterler. Teknoloji hastalıkları arasında yer alan ego sörfü, online narsizm olarak da biliniyor.

3

SİBERHONDRİK


Bu hastalık aslında ister istemez hepimizin yaptığı bir Google araması. En ufak bir rahatsızlığını bile arama motorlarında aratan herkes bu rahatsızlıktan mustarip diye bir gerçek yok çünkü daha da abartarak kendinize teşhis koyup tedavi yöntemlerini de aramanız gerekiyor. Bu durum yaşayan kişiler günlerce hatta aylarca internette araştırma yapıyor.

4

FOMO (FEAR OF MISSING OUT)


Bu garip teknolojik hastalıklar içerisinde olan fomo, gelişmeleri takip edememe veya kaçırma korkusudur. Bu durumu yaşayan kişi herhangi bir gelişmeyi takip edememe halinde büyük bir eksiklik duyar. Bu nedenle sürekli endişe ve pişmanlık içerisinde yaşar.

5

NOMOFOBİ


E-hastalıklar arasında yer alan en yaygın ve bilineni ise nomofobidir. Cep telefonuna bağlı olan kişi bağlantısının kesilme korkusunu sürekli olarak yaşıyorsa bu hastalığa sahip olabilir. Yani bu durumu yaşayan kişi asla telefonundan uzak kalmak istemez. Telefondan uzaklaştığı takdirde korkup, paniklemeye başlar. Ayrıca, yaşadığı bu panik baş dönmesine, nefes darlığı ve titreme yaşamasına sebep olur.

6

FACEBOOK DEPRESYONU


Sosyal medya temelde insanların sosyalleşmesini sağlaması gerekirken, birçok inanın daha da yalnız olma duygusunu yaşamasına neden oluyor. Sosyal medyaya yansıtılan "sosyal yaşamların" insanları fazlasıyla eksik ve yalnız hissetmesine neden olarak depresyona neden oluyor. Bu hastalık ilk zamanlarda sadece Facebook için geçerli olsa da, artık tüm sosyal medyayı kapsıyor. Özellikle de Instagram'da her gün insanların mutlu, huzurlu ve lüks hayatlarını görmek çoğu insanda yetersizlik duygusunun egemen olmasına neden oluyor.

7

GOOGLE TAKİBİ


Günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri Google takibi olarak biliniyor. Kişinin çevresindeki insanları sürekli olarak arama motorlarını kullanarak araştırmasına ve neler yaptıklarını incelemesine denir. Bu hastalığın en büyük özelliği ise bu kişilerin gizli bir şekilde bu takibi yapmasıdır.

8

PHOTOLURKING


Bu hastalık aslında sosyal medyada bulunan kişilerin profillerine saatlerce bakarak incelemeyi anlatır. Ancak profil incelemesi sırasında temelde bakılan şey kişilerin fotoğraflarıdır. Ancak başkalarının fotoğraflarına saatlerce bakmak kişide özgüven eksikliğine ve benlik saygısında düşüşe neden olur.

9

YOUTUBE NARSİZMİ


Kişilerin kendilerini tanıtmak amacıyla YouTube’u kullanmaları ve bunu iş olarak görmeleridir. Bu kişiler sanal dünyada yer edinmek ve takdir toplamak isterler. YouTube için çektikleri videolarda düşündükleri tek şey, nasıl daha çok beğeni ve takdir alacaklarıdır. Tek amaçları ne pahasına olursa olsun YouTube'da popüler olmaktır.

10

SELFITIS


Kameralı telefonlar çıktıktan sonra fotoğraf çekmek en sıradan olaylardan biri oldu. Ancak bazı insanlar var ki, onlar uykudan uyandıklarında ve yolun ortasında hatta kendilerini tehlikeye atmak pahasına fotoğraflar çekiyorlar. Bu duruma, yani sürekli fotoğraf çekme takıntısına selfitis denir.

11

CHEESEPODDING


Cheesepodding, kişilerin teknolojik cihazları kullandıkları süre zarfında başka bir iş yapmaksızın internet üzerinden mp3 indirme eylemlerine verilen isimdir. Kişiler sürekli olarak mp3 indirip arşivlemekte ve bu sebepten bu müzikleri dinlemeye vakitleri bile olmamaktadır. Kişilerin ilgi alanları ve takıntılı oldukları konular birbirinden farklı olabilmekte ve değişik şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Davranışların ortaya çıkmasındaki etmenlerin muhakkak bilinmesi ve incelenmesi gerekmektedir. Böylelikle kişilerin amacı daha rahat anlaşılabilecektir.

Teknoloji İle Hayatımıza Giren 10 İlginç Hastalık!
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR