Trakya bölgesinde oldukça yaygın olan Tekirdağ köftesi, köfte severlerin favori lezzetlerinden biridir. Dana kıymadan yapılan Tekirdağ köftesi lezzeti ile hayranlık uyandırmaktadır. >Kendine has bir dokusu ve lezzeti olan Tekirdağ köftesi tarifini sizin için derledik.
Peki, Tekirdağ köftesi nasıl yapılır? Tekirdağ köftesinin püf noktaları nelerdir? Tekirdağ köftesinin coğrafi işareti var mıdır?
TEKİRDAĞ KÖFTESİ
Tekirdağ köftesi için gerekli olan malzemeler:
- 200 gram dana kıyma
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tutam tuz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (kızartmak için)
- 3 adet domates (garnitür için)
- 6 adet sivri biber (garnitür için)
- 1 orta boy kase domates sos (garnitür için)
TEKİRDAĞ KÖFTESİ NASIL YAPILIR?
- Derince bir kaba kıymayı alıp üstüne soğanı ve sarımsağı da rendeleyin.
- Baharatlarını ve irmiği ilave ederek harcı güzelce yoğurun.
- Hazırladığınız köfte harcını 2 saat süresince buzdolabında dinlendirin.
- Köfte harcından parçalar kopartıp ve avucunuz ile silindir şeklinde uzatın.
- Köfteyi bir bıçak yardımı ile parmak uzunluğunda kesin ardından da kızgın bir tavaya yağı alıp, köfteleri arkalı önlü güzelce pişirin.
- Köfteler piştikten sonra, kalan yağda biberleri ve domatesleri de kızartın.
- Bir servis tabağına kızarmış domatesi biber ve köfteleri alarak yanında sos ile servis edin.
TEKİRDAĞ KÖFTESİ TARİFİNİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
- Köfte yapımında hem dana, hem de kuzu eti kullanırsanız köftenizin lezzeti çok daha iyi olacaktır.
- Kıymayı çarpma işlemini malzemelerin özdeşleşmesi için mutlaka uygulayın.
- Köfte harcını 1 gece dinlendirip irmiğin şişmesine ve köftenin daha lezzetli olmasına katkı sağlarsınız.
- Köfteleri yağda kızartacak iseniz mutlaka kağıt havluda bekletin ve fazla yağını süzdürün.
TEKİRDAĞ KÖFTESİNİN COĞRAFİ İŞARETİ BULUNMAKTADIR!
- Tekirdağ köftesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.