Haber365Özel-Ekonomi Servisi
Türkiye’deki 20 büyük müteahhitlik şirketinin, kapasitesinin üzerinde büyüme çabasına girdiği tespitini yapan, Emlak Analisti, Tebernüş Kireçci, bu durumun bankaları da zorda bıraktığını belirtiyor.
2020’DE, YÜZDE 7,5’A SATARSAK, 2021’DE NE YAPACAĞIZ?
2020 yılı için, Türkiye’nin 1,5 milyon konut satışı hedefini, fazla iddialı bulan, Kireçci’nin hesabı şöyle: ’80 milyon nüfuslu Türkiye’de, 20 milyon hane var. 1,5 milyon konut rakamı ise hane halkının yüzde 7,5’u. Yüzde 7,5’u bu yıl satarsak, önümüzdeki yıl ne yapacağız?’
Türkiye’de, Müteahhitlik Yasası, özetle müteahhitlik karnesi olmayanlara inşaat yapamazsın, diyor. Sektörü disipline eden yasayı, Kireçci’de olumlu buluyor.
Ruhsat harçlarının yükseltilip, yapı denetimleriyle ilgili düzenlemelerde, inşaat başlamadan, yapı denetim bedelinin yüzde 80’inin istenmesinin ise sektörde, sorun olarak algılandığını ifade ediyor.
‘FİRMALAR ÖZ SERMAYELERİ KADAR BÜYÜSÜN’
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO), çektikleri büyük kredi nedeniyle, girdikleri sıkıntıyla, yine bankalara koşup, ara bir çözüm yolu aradıklarını anlatan, Kireçci, ‘Kurumlar, öz sermayeleri kadar büyürse, sıkıntı da olmaz’ görüşünü savunuyor.
KONUT KREDİLERİ MAKUL SEVİYELERDE
Pandeminin etkisiyle, dünyanın yeni bir küresel finansman fırtınanın başında olduğumuzu kaydeden, Kireçci, konut kredilerinin makul seviyelerde olduğunu, 2021 itibariyle daha da yükseleceğini ileri sürüyor.
KONUT FİYATLARI ARTAR
Akademisyenlerin, konut fiyatlarında bekledikleri düşüşün aksine, Kireçci, stokların eridiğini ve arz kısıtıyla da önümüzdeki yıl, konutun talebe yetişemeyeceğini ve fiyatlarda ciddi bir artış olmasını öngörüyor.
İPOTEKLİ KONUT SATIŞI, MORTGAGE’Yİ Mİ GETİRECEK?
Türkiye’de her yıl, ipotekle alınan konutların oranında belirgin bir artış olur. Ekonomistler, bu durumu, ABD’de 20 yıla varan mortgage kredisinin, zeminini hazırladığı görüşünü seslendirir.
Kireçci ise mortgage kredisinin Türkiye’de zaten olduğunu belirterek, farklı olarak, ‘84 ay vadeyle borçlanan Türk halkı, kısa vadeyle borçlanıyor’ sözleriyle, uzun dönemli kredileri tüketicinin talep etmediğini ifade etti.