09.10.2024-16:58 (Son Güncelleme:09.10.2024-16:58)

TBMM İslamofobi ve Irkçılığı Korkutuyor: RTÜK Farkındalığı Artırma Yollarını Tartıştı

TBMM İslamofobi ve Irkçılık Alt Komisyonu toplandı, RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, çözüm yollarını sundu.

TBMM İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu Toplandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesindeki İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım başkanlığında toplandı. Toplantıda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı Deniz Güler önemli verileri paylaştı.

Müslümanların Karşılaştığı Zorluklar

Güler, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın yaptığı araştırmalara göre, Avrupa'da Müslümanların yaklaşık %40 oranında olumsuz bakış açısıyla karşılaştığını, %27'sinin dışlandığını ve yaklaşık dörtte birinin ayrımcılığa uğradığını vurguladı.

İslamofobi ve Irkçılığın Nedenleri

Yıldırım, İslamofobi ve ırkçılığın kökenlerinin Batı'da yattığını ifade ederek, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Güler, İslamofobinin sebeplerini dört ana başlıkta özetledi: kültürel farklılıklar, küresel güvenlik kaygıları, bilgi eksikliği ve siyasi etkiler.

Medya ve Sosyal Medyanın Rolü

Güler, özellikle 11 Eylül sonrası dönemde İslam karşıtlığının sistematik bir şekilde azımsandığını ve Müslümanların sıklıkla radikalleşmeyle ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada nefret söylemlerinin yaygın olduğuna dikkat çekti.

Çözüm Önerileri ve Farkındalık Organizasyonları

Türk medyasında da artan İslamofobik söylemlere karşı RTÜK’ün etkin bir şekilde mücadele ettiğini ifade eden Güler, medya çalışanlarına eğitimler verilmesi ve kapsamlı hukuki düzenlemelerin gerekliliğini vurguladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım (fotoğrafta) başkanlığında toplandı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr