05.07.2024-11:06 (Son Güncelleme:05.07.2024-17:36)

TBMM düzenlemeyi kabul etti: Havalimanı girişlerinde yeni dönem başlıyor

Havacılık ve denizcilik alanındaki düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme ile havalimanlarındaki özel güvenlik görevlileri artık üst arama yetkisine sahip olacak.

Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle havalimanı girişlerinde güvenlik artırılıyor. Yeni yasa ile özel güvenlik görevlileri, havalimanı girişlerinde yolcuları el ile arayabilecek. Havaalanlarına ve hava araçlarına geçişlerde tüm yolcular, eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edilecek.

Güvenlik görevlilerine yeni yetki

İnternethaber’de yer alan habere göre; Özel güvenlik görevlileri, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emriyle, genel kolluk gözetiminde üst araması yapabilecek. Bu kapsamda, kişilerin üzerindeki eşya, bagaj, kargo ve mallar da kontrol edilebilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin taban ve tavan ücretleri belirleyebilecek. Demirleme ücret tarifesi, geminin grostonu başına 2 lirayı geçmemek üzere düzenlenecek.


Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri değişiyor

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Bu hizmetler için başka özel veya tüzel kişiler yetkilendirilemeyecek.

Kamu kurumları ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından işletilen liman tesislerinde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri verilebilecek. Ayrıca, bu hizmetlerden elde edilen gelirlerden aylık gayrisafi hasılat üzerinden pay alınacak.

Ticari gemilerin saldığı sera gazı emisyonları için gemi sahiplerinden bedel tahsil edilecek.

muratcankilic@haber365.com.tr