11.10.2024-11:50 (Son Güncelleme:11.10.2024-11:50)

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkmenistan'da Küresel Adalet Çağrısı Yaptı

Numan Kurtulmuş, Türkmenistan'daki forumda küresel adalet ve işbirliği vurgusu yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkmenistan'da Konuştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleşen "Uluslararası Zaman ve Uygarlık İlişkisi-Modern Dünya ve Kalkınmanın Temeli Forumu"na katıldı. Forum, büyük Türk şairi Mahtumkulu Firaki'nin 300. doğum yılına atfen düzenlendi.

Küresel Adalet ve İşbirliği

Kurtulmuş, forumda yaptığı konuşmada, "Bölge devletleri olarak sahip olduğumuz maddi ve manevi zenginlikler, genç nüfus ve coğrafyamızın avantajlarıyla adil bir küresel sistem için seferber olmalıyız" dedi.

Mahtumkulu Firaki'ye Saygı

Kurtulmuş, Mahtumkulu Firaki'yi anarak, "Firaki, bağımsızlık aşkıyla Türk boylarının birliği için çabalar sarf etti" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, "Firaki’nin eserleri, Türk ve İslam medeniyetinin değerlerini bir araya getirmiştir" diyerek şairin önemine dikkat çekti.

Bölgedeki Sorunlar ve Adalet Arayışı

Soğuk Savaş sonrası Türk-İslam dünyasının önemli mesafeler kat ettiğini belirten Kurtulmuş, "Dünyanın gözü önünde Filistin halkı bir soykırıma tabi tutulmaktadır" diyerek uluslararası toplumun sessizliğine eleştirilerde bulundu. 50 bini aşkın ölü ve yüz binlerce yaralıyla Filistin halkının yaşadığı trajediye vurgu yaptı.

Yeni Bir Küresel Adalet Mimarisi Gerekiyor

Kurtulmuş, katliamların sona erdirilmesi için uluslararası kurumların yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekti. "Adalet ve özgürlük arzusu içinde olan insanlar yeni bir insanlık cephesi oluşturmalıdır" dedi.

Türk-İslam Dünyasının Potansiyeli

Kurtulmuş, tarihi ve kültürel bağların işbirliği imkanları sunduğunu belirtti. Ekonomi, bilim, teknoloji ve sanat alanlarında potansiyelin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Son olarak, "Adaletin ve esenliğin olmadığı bir dünyada kalkınma sadece bir hayaldir" şeklinde konuştu ve sözlerini "Yolunuz ak olsun, yoldaşınız hak" duasıyla tamamladı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta büyük Türk şairi Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum günü vesilesiyle düzenlenen "Uluslararası Zaman ve Uygarlık İlişkisi-Modern Dünya ve Kalkınmanın Temeli Forumu"na katılarak konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr