08.04.2024-17:00 (Son Güncelleme:08.04.2024-17:00)

Tatilcilere denizanası uyarı: Vücudunuz tahriş olabilir!

Havaların ısınmasıyla birlikte Akdeniz sahillerinde deniz sezonu açıldı. Ancak Antalya kıyılarında görülen yoğun denizanaları, büyük panik yarattı. Denize giren tatilciler, denizanalarından dolayı zor anlar yaşadı. Uzmanlardan uyarı geldi: Yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı varsa önemli sağlık problemleri yaratabilir.

Antalya Körfezi’nde son haftalarda gelen rüzgar ve deniz akımları sebebiyle çok sayıda denizanası kendisini kıyılara vurdu. Konyaaltı Sahili’nde çokça bulunan denizanaları, denize girenlere zor anlar yaşattı. Kıyıya yakın yerlerde yüzme keyfi yapanlar, kulaç atanlar, aniden gördükleri denizanalarından dolayı tedirginlik yaşayıp, ay denizden çıktılar ya da farklı alanlarda yüzmeye devam ettiler.

İşletmeciler duruma müdahale etmek zorunda kaldılar!


Sabah gazetesinden ulaşılan bilgilere göre, denizanalarını görenlerde sadece denizi izlemeyi tercih etti. Ayrıca girdikleri oltalarda ağırlık yapmaları sebebiyle amatör olta balıkçılarına da zorluk çıkardı. Av malzemelerine de zarar verdi. Lara bölgesindeki sahillerde işletmeciler sahildeki denizanasını toplayıp traktör kasasına atma durumunda kaldılar.

Denizanalarının geçişi ne zaman duracak?

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıya yakın sularda sürüler halinde görülen denizanalarının akıntıyla İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye üzerinden İskenderun Körfezi'ne, ardından Antalya Körfezi'nden batıya yolculuk yaptığını belirtti. Bilimsel adı Rhopilema Nomadica olan Kızıldeniz göçmeni denizanasının sürüler halinde yolculuğunun her yıl gerçekleşen bir durum olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, haziran ayının ilk haftasına doğru denizanası geçişinin tamamlanacağını söyledi.

Farklı denizanaları türlerine rastlandı!


Deniz kirliliğinden dolayı denizanalarının yoğunluk gösterdiğine değinen ve Antalya Körfezi'nde araştırma yaptıklarından bahseden Gökoğlu, körfezde her 10 metrekareye bir denizanası gözlemlediklerini kaydetti. Şemsiye çapı 68 santimetre, ağırlığı 10 kilograma ulaşan denizanalarına rastladıklarını belirten Gökoğlu, inceledikleri denizanalarında parazitler tespit ettiklerini, denizanası yoğunluğunun çok fazla olduğunu söyledi. Denizanasının şemsiyesinin içerisinde Kızıldeniz göçmeni tral balıklarının yavrularına rastladıklarını anlatan Gökoğlu, Tral balıklarının denizanasının içerisini sığınak olarak kullandığını ifade etti. Ayrıca Gökoğlu, bu tür balıkların denizanası ile yolculuk yapıp popülasyonunun farklı yerlere dağılmasına olanak sağladığından bahsetti.

Denize girerken dikkat!

Denizanalarının ekosisteme faydası ve zararını anlatan Gökoğlu, şu bilgileri aktardı: ‘‘İçerisine yavruyken giren tral balıklarını koruyup, büyüyüp ekosisteme yayılmasında fayda var. Denizdeki atıkları besin olarak kullanıyor. Olumsuz etkileri ise balık larva ve yumurtalarına zarar veriyor. Balıkçılara büyük zararı var. Balıkçılar ağ atmıyor. Denizanası nedeniyle yırtılmalar oluyor. İnsanlar denizanalarına yaklaşmasın. Vücuda temas ettiğinde yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı gibi etkiler yapıyor. Özellikle toksinine karşı alerjisi olanlara karşı daha büyük risk oluşturuyor dedi.’’


Haber365
bilgi@haber365.com.tr