24.10.2024-20:08 (Son Güncelleme:24.10.2024-20:08)

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider'den Çorum'da Yeni Üretim Planlaması Açıklamaları

Gizligider, tarımsal üretim planlamasında özelleşmiş desteklerin ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Çorum'daki Üretim Planlamasını Tanıttı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çorum'da düzenlenen "Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri" tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Gizligider, yeni sistemi öngörülebilirlik açısından değerlendirerek, çiftçilerin ileride nelerle karşılaşacaklarını daha iyi anlayacaklarını söyledi.

Tarımda Planlama ve Destek Modelleri

Gizligider, Türkiye’nin ulaşım ve sağlık alanlarında büyük mesafeler kat ettiğini belirtti ve tarımı da bu gelişmelere entegre etmek için çalıştıklarını ifade etti. "Artık tarımda neyi, nerede ve ne kadar üreteceğimizin belirlenmesi şart. Önceliğimiz, kendimize yetecek şekilde üretim yapmak" diye vurguladı.

Nüfus Artışı ve Tarımsal Üretim

Dünya nüfusunun son elli yılda iki katlandığını ve 2050 yılında 10 milyara ulaşacağını hatırlatan Gizligider, Türkiye'nin tarımsal üretim planlamasına geçişinin elzem olduğunu dile getirdi. Çiftçilerin genellikle su kaynaklarını yanlış kullandığını ve bunun gelecek nesiller için sorun teşkil edeceğini belirtti.

Öne Çıkan Destekler ve Uygulamalar

Gizligider, yeni desteklerin 3 katına, bazı yerlerde ise 4 katına kadar çıkacağını duyurdu. "Bölgesel tarımsal üretim yaparak hem çiftçilerin hem de devletin kazançlı çıkacağı bir planlama geliştirdik" dedi. Ayrıca, üniversiteler ve ziraat odaları aracılığıyla üretim için gerekli kararların alınacağını kaydetti.

İşlenmeyen Tarlalar ve Sıfırdan Destekler

İki yıl boyunca işlenmeyen arazilerin devlet eliyle kiralanacağını söyleyen Gizligider, "Köy halkı öncelikli olmak üzere, elektronik ihale ile kiralama gerçekleştirilecek" dedi. Ayrıca, bitkisel üretim desteklerini 12 ana kategoriye indirdiklerini belirtti. Çiftçilere sağlanacak desteklerle ilgili, "Belirli ürünleri ekerseniz yüzde 100 mazot, yüzde 50 gübre desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr