06.06.2020-14:32 (Son Güncelleme:06.06.2020-14:23)

Tarım Kredi 'Sabit Oranlı Kredi' Faizini Düşürerek Kapsamını Büyüttü

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tarımsal girdilere yapılan sabit oranlı kredi faizinin % 5,5'ten 4,5'e indirildiğini dile getirdi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tarımsal girdilere yapılan sabit oranlı kredi faizinin % 5,5'ten 4,5'e indirildiğini dile getirdi.

Poyraz, AA muhabirine, Tarım Kredi'nin üretimde sürekliliği takip etmek için atılımlarını sürdürdüğün belirtti.

Kooperatif ortaklarının kredi oranlarında görülen dalgalanmalardan negatif etkilenmeleri önlemek için 2019'da tarımsal girdilerin sağlanmasında sabit oranlı kredilendirme uygulamasını başlattıklarını anımsatan Poyraz, bu dönemde neredeyse 160 bin üreticiye toplamda1,2 milyar TL tutarında kredi kullandırıldığını belirtti.

Poyraz, değişken kredi oranları sebebiyle üreticilerin büyük problemler yaşadığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bunu gidermek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Güzel bir çalışma oldu. Bakanlığın 'finansman kararnamesi' kapsamındaki destekleriyle bizim uygulamalarımızı örtüştürdük. İlk etapta sertifikalı tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübrede başlattığımız uygulamaya, mayıs itibarıyla zirai ilaç ve modern basınçlı sulama sistemlerini de dahil ettik. Tarımsal girdilerin sabit maliyet oranlarıyla kredilendirilmesi doğrultusunda çalışmalarımız sürecek."

Poyraz, Tarım Kredi olarak ortaklarının uygun şartlarda finansmana erişimi için pazardaki farklılıkları yakından izlediklerine dikkat çekerek, "Tarımsal girdilere uygulanan sabit oranlı kredinin faizini yüzde 5,5'ten 4,5'e indirdik. Geçen yıl yem, tohum ve gübrede başlatılan sabit oranlı kredi uygulamasının, yeni düzenlemeyle akaryakıt hariç tüm tarımsal girdileri kapsayacak şekilde genişletildi. Halihazırda akaryakıt haricindeki tüm tarımsal girdilerde sabit oranlı kredinin üreticilerimize maliyeti yıllık yüzde 4,5, dört yıla kadar vadeli olarak kullandırılan yatırım kredilerinde ise kredinin üreticilerimize maliyeti yıllık yüzde 6." şeklinde konuştu.

Tarım Kredi’de faizi en aza çekmeyi hatta komple kaldırmayı amaçladıklarına vurgu yapan Poyraz, şu açıklamada bulundu:

"Kullandırdığımız sabit oranlı kredi miktarı artarak devam edecek. Tarımsal üretimde faizsiz bir sisteme geçmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda sigortacılık alanında Bereket Tekafül ile ilk adımı attık. Geleneksel sigortacılığın aksine tekafül sistemi İslami finans ilkeleriyle tam uyumlu faizsiz bir anlayışla çalışmaktadır. Tekafül sigortacılığı, kooperatifçilikte olduğu gibi yardımlaşma, dayanışma ve paylaşımı amaçlayan sigortalıların, katılımcı kimlikleriyle dahil oldukları havuz modelidir. Geleneksel sigortacılıktan farklı olarak tekafül havuzunda hasar sonrası oluşacak bakiye üzerinden prim iadesi imkanı bulunmakta, fonlar ise faizsiz yatırım araçlarında değerlendirilmektedir."

Poyraz, tüm dünyada etkisini gösteren coronavirüs salgını döneminde tarımsal üretimde aksaklık yaşanmaması için gereken önlemleri aldıklarının altını çizerek, bu dönemde esas girdilerin çiftçiye ulaştırılması için hiçbir eksiklik olmadığını belirtti.

Salgın döneminde piyasada gıda bölümünde oldukça ciddi dalgalanmalar, fiyat artışları olduğuna işaret eden Poyraz, "Biz kooperatif marketlerimizde kendi ürettiğimiz ürünler noktasında fiyatlarımızı hemen hemen hiç artırmadık. Piyasa regülasyonu anlamında bunu yapmamız lazım. Zaten kooperatif olmak sadece üretici tarafında değil, tüketici tarafında da bir denge oluşturmayı gerektiriyor." şeklinde konuştu.
Haber365
bilgi@haber365.com.tr