04.04.2022-15:31 (Son Güncelleme:04.04.2022-16:27)

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi'den çok net mesaj: Tohumda dışa bağımlılığa son!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tohumda kapsamlı ıslah çalışmaları sürdürdüklerini ifade ederek, "Artık bu ülkenin tohumlukta dışa bağımlılığını konuşmayacağız." cümleleriyle net konuştu.

Vahit Kirişçi, tohumculuk sektöründe yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verirken, “Artık bu ülkenin tohumlukta dışa bağımlılığını konuşmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte tohumculuk sektöründe ıslah hususunda bazı problemler olduğunu söyleyen Kirişci, "Siz çevreye ve bazı hastalıklara duyarlı bir çeşit geliştiriyordunuz, birisi geliyor el altından o tohumu kendine mal ediyordu ve siz hiçbir hak iddiasında bulunamıyordunuz. Islahçı Hakları Kanunu'nu getirdik. Kanun aslında Türkiye tarımını, tabiri yerindeyse yeni bir çağa geçirmiştir. Çünkü Ar-Ge yapan meslektaşlarımızın alın ve akıl teri bir yeni çeşide dönüşüyor. Şimdi bu çeşidin de sahibi kendisi oluyor, tohum onun adına lisanslandırılıyor." dedi.

Tohum kullanıldıkça maddi getiri de var

Bir araştırmacı için tohumun kayıtlara geçmesine royalti isminin verildiğine vurgu yapan Vahit Kirişci, o tohum kullanıldığı müddetçe araştırmacının bundan maddi anlamda yararlandığını belirtti.


Kirişci, Türkiye'de 2000'li yıllarda üretilen tohum miktarının 145 bin ton olduğunun altını çizerek, şöyle dedi:

"Şu an tohum üretimimiz yaklaşık 10 kat artarak 1 milyon 400 bin tona çıktı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Türkiye geneline yayılmış araştırma enstitülerimiz var. Diğer taraftan bakanlığımızın dışında bir de üniversitelerde ıslah konusunu çalışan arkadaşlarımız var. Bu ülkenin artık tohumlukta dışa bağımlılığını konuşmayacağız."

Hububatı ithal ettiğimiz kadar ihraç da ediyoruz

Türkiye'nin tohum ithalatı yaptığı ifadelerinin tam olarak gerçeği yansıtmadığını belirten Kirişci, ülkemizin ithal ettiği tohum miktarı kadar ihracat da gerçekleştirdiğini söyledi. Bakan Kirişci, "Stratejik ihtiyaçlarımızdan hububatla ilgili bir ithal tohum meselemiz yok. Dolayısıyla, abartılan kısım 21. yüzyıl dünyasını bilmemekten kaynaklanıyor. Bizim kendi ürünlerimizin dış dünyada olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor." açıklamalarında bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle bazı ambargolar ve kesintiler yaşandığını bunun da ayçiçeği tohumuna ulaşımda problemler meydana getirdiğini açıklayan Vahit Kirişci, Türkiye'de üretilen ayçiçeği tohumlarının Rusya'ya ihraç edilmesi için çalışmalara devam ettiğini açıklamalarına ekledi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr