Osmanlı Devleti, 1787 senesinde Avusturya ile karşı karşıya gelmiş ve düşmanının alt etmiştir. İşin ilginç yanı ise bu savaşa dair düşman kaynaklarında çok daha farklı ifadelerin kullanılmış olmasıdır.
Sebeş Savaşının Nedeni ve Tarafla Kimlerdir?
Sebeş Savaşı, Osmanlı Devleti kaynaklarında Karansebes Muharebesi olarak da geçer. Bunun temel nedeni ise Osmanlıların daha önce kaybetmiş oldukları toprakları almak istemesidir. Bu yüzden ordu Koca Yusuf Paşa komutasında yola çıkar. Tam olarak sayısına dair birçok görüş vardır. Ancak birçok tarihçi sayıca düşmandan daha az olduğunu ifade eder. Rakip ise Avusturya İmparatorluğudur. Savaş, 17 - 18 Eylül 1788 senesinde Romanya'nın Carensebeş bölgesinde vuku bulmuştur. Bu savaşı Osmanlı Devleti çok büyük bir galibiyetle kazanmasını bilmiştir. Fakat savaşın nasıl olduğu iki farklı devlet tarafından değişik şekillerde aktarılır.
Avusturya Kaynaklarına Göre Savaş Nasıl Oldu?
Tarihin En Garip Savaşı: Şebeş Muharebesi Avusturya arşivinde şöyle anlatılır;
- Osmanlı Devleti ile savaşmak için Avusturya tam 100 bin askerden oluşan bir ordu hazırlar. Bunun içinde birden çok farklı milletten insan vardır. Bu yüzden safkan bir Avusturya ordusundan bahsetmek mümkün değildir.
- Osmanlı kuvvetlerinin gelip gelmediğini kontrol etmek isteyen ordu, öncü birliklerini gönderir.
- Bunlar, bölgedeki Romanya Çingeneleri ile karşılaşır.
- Eğlenmek için onlardan içki satın alırlar.
- Ortalıkta henüz bir Osmanlı Ordusu yoktur.
- Daha sonra sarhoş olan bu askerlere, ordunun diğer kısmı da katılır.
- Ardından şakayla karışık olarak askerlerin bir kısmı Türkler geliyor diye bağırır.
- Bu durum ciddiye alınır. Gecenin karanlığında ordunun kalan kısmı bölgeye gelir ve karşısındaki askerleri Osmanlı Ordusu sanar.
- Bunun hemen ardından da çatışma başlar.
- Tam anlamıyla Avusturya ordusu birbirine girer.
- Savaşa destek vermek için yola çıkan Ruslar da, karşısında gördükleri çok uluslu Avusturya ordusunu Osmanlı askerleri zannederler.
- Onlar da çatışmaya tutuşurlar.
- Böylelikle Avusturya Ordusu bir nevi kendi kendine savaşır.
- Ortaya çıkan bilanço ise korkunçtur.
- Çünkü tam 10 bin Avusturya askeri ölmüştür.
- Sabah bölgeye adım atan Osmanlılar ise karşılaşmış oldukları manzara ile şaşkına dönerler.
- Hiçbir şekilde zorlanmadan bölgeyi ele geçirirler.
Osmanlı Kaynaklarına Göre Savaş Nasıl Olmuştur?
Tarihin En Garip Savaşı: Şebeş Muharebesi Osmanlı kaynaklarında ise daha farklı anlatılır. Karşı karşıya gelen iki ordunun savaşından Osmanlı galibiyetle çıkar. Kaçan düşman bir kasabada sıkıştırılır. Teslim olmamakta direnen bu askerlerin içinde olduğu kasaba ateşe verilir. 1000 asker de esir alınır. Bu şekilde savaş sona ermiş olur.