13.03.2023-09:29 (Son Güncelleme:13.03.2023-17:27)

Tarihin en avantajlı paketi yürürlükte: Son başvuru tarihi açıklandı

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketi geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan tüm borçları kapsayan paketten yararlanmak isteyenlerin 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren borç yapılandırma paketi başvuruları devam ediyor. Yasalaşan paket kapsamında vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, trafik cezaları, askerlik, otoyol cezaları ve belediyelere olan tüm borçlar 48 taksitle ödenebilecek. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan tüm borçları kapsayan paketten yararlanmak isteyenlerin 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor.

Hangi borçları kapsıyor?

Söz konusu düzenleme ile vatandaşların vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri ve belediyelere olan elektrik, su ve Emlak Vergisi borçları ve idari cezalar yapılandırılacak.

Başvuru nasıl olacak?

Yapılandırma için e-Devlet üzerinden ve ilgili kurumlara şahsen müracat edilerek yapılması mümkün. Yapılandırma için başvurular 31 Mayıs'ta bitecek. İlk taksitlerin ödemesi ise 30 Haziran'da başlayacak.


48 ay vade fırsatı

Geçmişteki yapılandırmaların aksine birinci ve ikinci taksitlerin ödemesi koşuluyla kalan taksitlerden bir takvim yılında en fazla üç taksitin süresinde ödenmemesi halinde düzenleme hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacak. Daha önceki paketlerde taksit süreleri en fazla 36 ay oluyorken, bu kez vade 48 aya kadar uzatıldı. Ayrıca paket, idari para cezalarını kapsaması açısından da öncekilere göre daha avantajlı.

Başlangıç 31 Aralık 2022

Paketle birlikte 31 Aralık 2022 öncesine ait borçlar 48 taksitte ödenebilecek. Ancak vatandaş 48 ayın yanında, borcu peşin ödeme, 12, 24 ve 36 ay taksit gibi seçeneklerden de yararlanabilecek. Kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek.

Faizin yüzde 90’ı siliniyor

Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, ana paranın dışındaki katsayı tutarının yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçilecek. Örneğin; borç faizi 10 bin liraysa bunun 9 bin lirası silinecek. Sadece 1000 lirası talep edilecek. İdari para cezaları (trafik gibi) yapılandırılırken anaparadan % 25 indirim yapılacak.

5.5 milyon vatandaş icradan kurtulacak

31 Aralık öncesi vergi dairelerine olan 2 bin liranın altındaki borçlar silinecek. Yaklaşık 5.5 milyon kişinin 10 milyon dosyası icradan kurtulacak. Ödeme süresi 31 Aralık 2020 veya önceki bir tarih olduğu halde ödenmemiş sigorta primi toplamı 500 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden de vazgeçilecek. Bu kapsamda devlet 4.6 milyar liralık alacaktan vazgeçecek.

Şirketlere stok affı

Paketle şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Mükelleflerce çeşitli sebeplerle noksan beyan edilmiş veya beyan dışı bırakılmış geçmiş yıl gelirlerinin belli oran ve tutarlar dahilinde beyan edilmesi sağlanacak. Vergi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca tespit edilecek rayiç bedeliyle defterlerine kaydedilebilecek.

377 milyar liralık borç yapılandırılacak

Yapılandırmadan yararlanabilecek vergi borçlusu sayısı 14 milyon 156 bin 341 kişiyken, dava aşamasında olup yapılandırma kapsamına giren vergi borcu 181.2 milyar lira. Davalık vergi dosyası sayısı da 215 bin 511. Yapılandırma kapsamına giren SGK prim alacağı 196 milyar lira. SGK'ya borcu olan kişi sayısı 14 milyon 613 bin 574'ü buluyor. Buna göre yapılandırma paketi 29 milyon borç dosyasını ve 377 milyar liralık borcu kapsıyor. Son yapılandırma yasası kapsamındaki gerçekleşme dikkate alınarak yapılan hesaba göre SGK alacaklarından 47.8 milyar lira tahsilat yapılması öngörülüyor. Vergi borçlarından tahsilat tahmini 43.5 milyar lira olarak belirlendi.

22 bin şirkete deprem vergisi

Yapılandırma paketiyle depremzedelere yönelik yeni düzenlemeler de getirildi.

- Bölgede temmuz ayı sonuna kadar veraset ve intikal vergisi alınmayacak.

- Esnafın tescil, tadil, sicil işlemlerinden ağustos ayına kadar harç talep edilmeyecek.

- Çalışanlarına maddi yardımda bulunan işverenler, 50 bin liraya kadar olan kısım için gelir vergisinden muaf tutulacak.

- Depremzedelerin kullanılmayacak durumdaki ev ve araçlarının üzerindeki hacizler kaldırılacak.

- Düzenlemeyle, kurumlar vergisi mükelleflerine daha önce sağlanmış indirim ve istisna tutarları üzerinden bir defaya mahsus yüzde 10 ek vergi getirilecek. Bu düzenleme 22 bin şirketi kapsayacak. Deprem bölgesindeki mükellefler ise ek vergiden muaf tutulacak.

- Depremden etkilenen vatandaşlara, sahibi oldukları konutları ikamet amacıyla bedelsiz olarak tahsis eden konut sahipleri için emsal kira bedeli uygulanmayacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr