Tapu ifraz işlemi için ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor? Tapu ifraz işlemi ücreti 2022
Tapu kayıtlarında büyük boyutlarda yer alan parsellerin gelen talep üzerine tek tapunun altında olduğu süreçte bölünmesi işlemi olan ifraz işleminde belirli bir miktar ödeniyor. Peki, Tapu ifraz işlemi için ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor? İşte tapu ifraz işlemi ücreti hakkında tüm bilgiler..
İfrazlı arsa, tapu kayıtlarında bir bütün olarak görünen parselin helen talepler üzerine küçük parsellere ayrılma işlemidir.Bütün parselin küçük parsellere çevrilme işlemi arsanın hem satışını hem de paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla yapılır.
Bir arazinin belirli bir değere ulaşması adına parselasyonu yapılması için bir yapılaşma iznine ihtiyaç vardır. Arazi ve arsa düzenlemesinde yapılan imar adalarında yer alan malikler tarafında yapılan başvuru ise izin yerine geçer olarak kabul edilir. Bu işlem ise imar planı ve mevzuatta yer alan maddelere uygun bir şekilde ifraz ve tevhit işlemlerine tabi tutulur.
Tapu kayıtlarında ifraz işlemi gerçekleştirilmek için başvuruyu yapan kişinin ifraz harcı ödemesi gerekiyor. Bunun için de gerekli belgelerle gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek başvuru yapması isteniyor. Peki 2022 yılı için tapu ifraz bedeli olarak ne kadar ücret alınıyor?
Tapu ifraz işlemi ücreti 2022
İfraz, taksim ya da birleştirme işlemleri için kayıtlı değerler üzerinden ödenen miktar binde 11,38 olarak hesaplanır. Bu hesaplamalar ise 5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent kapsamında gerçekleştirilir. 27/1/2009 yılında yürürlüğe giren imar parselasyon planlama uygulamaları sonucunda parsellerin pay sahiplerinin aralarında rızaen ya da hükmen taksimi işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11,38 olarak alınması kararlaştırılmıştır.
Müşterek mülkiyet kapsamında olan yerler için de rızaen veya hükmen pay sahiplerinin arasında ifrazen taksime kayıtlı değerler üzerinden binde 4,55 tahsil edilir.
Tapu ifraz işleminde hangi belgeler isteniyor?
Tapu kayıtlarında ifraz işlemlerinin başlatılabilmesi için istenen belgeler şöyle sıralanıyor;
- Tapu Senedi
- Aplikasyon (Röperli) Krokisi
- İmar Durum Belgesi (evrak asılları ve fotokopileri)
- İnşaat İstikamet Rölevesi
- Encümen Teklif Belgesi
- Tapu sahibi harici müracaatlarda vekâletname
- Vekilin Kimlik Fotokopisi
- Büro Tescil Belgesi
- Bina Vasıflı Taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası